Schikking bereikt tussen Chiquita en nabestaanden van FARC-moorden

De families van zes Amerikanen die in de jaren negentig in Colombia zijn ontvoerd en vermoord door de guerrillabeweging FARC hebben voorafgaand aan de zitting een schikking met bananengigant Chiquita bereikt vanwege betalingen die de onderneming aan de guerrillagroep had gedaan.

Aanklagers hadden Chiquita, die toegaf betalingen aan de FARC te hebben gedaan, ervan beschuldigd de anti-terrorismewet te schenden.  Het bedrijf verklaarde dat het betalingen verrichtte, bijna 220.000 dollar, om zijn werknemers te beschermen om niet vermoord te worden. Volgens de families van de slachtoffers is het bedrijf vanwege deze financiële steun aan de terreurgroep medeplichtig aan de dood van de Amerikanen.

In een verklaring zei de bananengigant: “We hebben duidelijk gemaakt dat het bedrijf te allen tijde prioriteit heeft gegeven aan de veiligheid van zijn werknemers en hun gezinnen en zodoende heeft gehandeld.  Nochtans, zeiden de families Chiquita’s financiële steun van de terroristische groep het financieel verantwoordelijk maakte voor de sterfgevallen van hun geliefden.

Chiquita had 35 bananenboerderijen opgericht in de regio Uraba in Colombia, waar ongeveer 3.000 mensen werkzaam waren.  Het was bekend dat de FARC actief was in het gebied en stelselmatig betalingen eiste van mensen en bedrijven. De eerste betaling van Chiquita aan de FARC vond plaatst in 1989, toen eiste de groep 10.000 dollar. Dit was de eerste van de 57 betalingen die tien jaar lang aan de FARC werden gegeven.

De FARC en andere paramilitaire groepen waren decennia lang betrokken bij een burgeroorlog in Colombia die aan duizenden mensen het leven heeft gekost. Aan het bloedvergieten kwam in 2016 een einde met de ondertekening van een vredesverdrag.

Bron :
agf.nl/ElTiempo