Slechts 20% van verkiezingskandidaten is campagnegeld transparant

Met nog maar een paar dagen te gaan voordat de regionale verkiezingen beginnen in het land, heeft de organisatie ‘Transparantie voor Colombia’ haar tweede rapport over de campagnefinanciering van verkiezingskandidaten gepresenteerd.

Slechts 20% van de Colombiaanse verkiezingskandidaten hebben hun inkomsten en uitgaven gerapporteerd in de toepassing Cuentas Claras, een verplichting van de kandidaten en politieke organisaties om verantwoording af te leggen van hun inkomsten en uitgaven.

Door middel van de webapplicatie Cuentas Claras kunnen kandidaten en politieke organisaties hun boekhouding transparant maken. Transparencia por Colombia heeft deze webapplicatie ontwikkeld en in 2011 gedoneerd aan de Nationale Kiesraad. Tegenwoordig is het de officiële manier van het rapporteren van de financiën van kandidaten en politieke organisaties, zoals aangegeven in resolutie 3097 van 2013.

Transparencia por Colombia heeft op 19 oktober de belangrijkste resultaten van het verslag gepresenteerd over de inkomsten en uitgaven van campagnes van kandidaten voor de regionale verkiezingen van 2015. In een tweede verslag is er een gedetailleerde analyse van een monitoring van de campagnes in de grote steden.

Volgens het tweede rapport van Transparencia por Colombia zijn er van de 113.083 geregistreerde kandidaten slechts 23.166 kandidaten die voldoen aan de verplichting om inkomsten en uitgaven te melden via de toepassing Cuentas Claras.

Transparencia por Colombia is een non-profit organisatie opgericht in 1998 met als missie te strijden tegen de corruptie in het land en  het streven naar transparantie om actief burgerschap te bevorderen, instellingen te versterken en de democratie te consolideren.