Soldaten mogelijk betrokken bij verkrachting inheems meisje

De Colombiaanse autoriteiten zeiden woensdag dat ze onderzoek deden naar de gerapporteerde verkrachting van een 13-jarig inheems meisje door soldaten. Leiders van inheems gemeenschappen roepen op om geweld tegen hun gemeenschappen aan te pakken waarvan ze zeggen dat ze onzichtbaar zijn en vaak worden genegeerd.

Het meisje uit de Colombiaanse Embera Chami-stam verdween zondag uit haar gemeenschapsreservaat in het noorden van Colombia en werd een dag later gevonden op een nabijgelegen school.

Ze vertelde de inheemse autoriteiten dat ze seksueel was misbruikt door een groep soldaten en dat er volgens lokale media zeven soldaten bij betrokken konden zijn.

De militaire en politieke leiders van Colombia veroordeelden het incident meteen en beloofden dat de verantwoordelijken zouden worden gestraft.

“Ik verwerp en veroordeel seksueel misbruik tegen de minderjarige … waarbij soldaten betrokken zouden kunnen zijn”, schreef de legerleider van Colombia, generaal Eduardo Zapateiro, op Twitter.

Hij voegde eraan toe dat hij zijn “onbeperkte steun” had gegeven aan de autoriteiten die het onderzoek uitvoerden, en dat volgens het bureau van de procureur-generaal van Colombia is begonnen.

President Ivan Duque zei dat hij aangedaan was en geëmotioneerd door het incident en het ministerie van Defensie had opgedragen de openbare aanklagers te helpen de verantwoordelijken te vinden en ter verantwoording te roepen.

“We tolereren geen enkele vorm van misbruik van minderjarigen, laat staan ​​wanneer het gaat om degenen in uniform die de eer van de strijdkrachten aantasten,” tweette Duque.

De inheemse groepen in Colombia beschuldigen illegale gewapende groepen en de strijdkrachten al lang van het plegen van schendingen van de mensenrechten, met name tijdens het gewapend conflict in het land en de strijd om grondbezit, die volgens hen wordt aangedreven door racisme.

Ongeveer twee miljoen inheemse mensen wonen in Colombia in 115 verschillende groepen, van de noordelijke met sneeuw bedekte bergen van het land tot het Amazone-regenwoud in het zuiden.

Vrouwen en kinderen, met name van inheemse en Afro-Colombiaanse groepen, hebben het zwaar te verduren gehad van het gewapend conflict en strijd om land en seksueel geweld is door alle partijen als wapen gebruikt, aldus experts.

Bron :
Foto:elshabbat.com