Spaanse minister-president Pedro Sánchez in Colombia op bezoek bij Gustavo Petro

De Spaanse minister-president Pedro Sánchez had een ontmoeting met zijn ambtgenoot Gustavo Petro in Bogotá, waar hij zijn belangstelling uitsprak voor het organiseren van de vredesbesprekingen die de Colombiaanse regering zal voeren met de guerrillagroepering het ELN (Nationaal Bevrijdingsleger). Tijdens zijn bezoek heeft hij ook Spaanse en Colombiaanse zakenlieden ontmoet.

De Spaanse premier, de socialist Pedro Sánchez, heeft tijdens een officieel bezoek aan Colombia aangekondigd dat Spanje als gastheer zou kunnen optreden voor de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillastrijders van het ELN.

De aankondiging van Sánchez werd gedaan tijdens een interview met W Radio bij zijn aankomst in Bogotá alvorens hij zijn ambtgenoot Gustavo Petro, die op 7 augustus aantrad, zou ontmoeten.

“Wij bieden aan de Colombiaanse regering te helpen in alles wat volgens mij gezond verstand is om vrede te bereiken, en daarom zou Spanje, als het deze vredesbesprekingen kan organiseren, bereid en in staat zijn deze te organiseren”, aldus de Spaanse regeringsleider.

Sánchez, die ook Ecuador en Honduras zal bezoeken, zei dat Spanje vredesinspanningen altijd heeft gesteund en benadrukte het in 2016 bereikte vredesakkoord met de inmiddels gedemobiliseerde FARC-guerrilla’s, door te zeggen dat het een “mijlpaal in de internationale politiek” was.

“Spanje zal Colombia terzijde staan en helpen met alles wat de Colombiaanse regering van ons vraagt,” verzekerde Sánchez.

President Petro was weliswaar dankbaar voor het gebaar, maar zei dat het niet alleen aan zijn regering was om te beslissen waar deze onderhandelingen zouden plaatsvinden, maar ook aan de guerrilla’s van het ELN om te beslissen of zij in Cuba willen blijven of in andere landen besprekingen willen voeren.

Petro zal terugkeren naar de onderhandelingstafel met het ELN, na de mislukking van de onderhandelingen in de regering van Iván Duque. Hij zal ook trachten overeenkomsten te bereiken met andere illegale gewapende groeperingen zoals de dissidenten van de FARC en de Clan del Golfo.

Pedro Sánchez maakte van zijn bezoek gebruik om naar het Centrum voor Herinnering, Vrede en Verzoening te gaan, waar hij een exemplaar in ontvangst nam van het eindverslag van de Waarheidscommissie, dat de resultaten bevat van een onderzoek naar de meer dan 50 jaar durende oorlog waarin Colombia was ondergedompeld.

Sánchez steunde de ommekeer van Bogotá in het herstellen van de betrekkingen met Caracas.

“Het is duidelijk dat veel Europese landen, ook Spanje, Guaidó erkennen als de legitieme president van Venezuela, maar het is waar dat we op dit moment een institutionele dualiteit in Venezuela hebben die moet worden opgelost,” voegde hij eraan toe.

Tijdens een zakenforum dat werd bijgewoond door de twee leiders en ongeveer 850 vertegenwoordigers van bedrijven uit de twee landen, deelde Sánchez mee dat de Europese Unie zich inzet voor Latijns-Amerika. Volgens hem is de relatie van Spanje met de regio van strategisch belang en hij beloofde de regio “op de plaats te zetten die haar toekomt”.

Wanneer Spanje in de tweede helft van 2023 voorzitter van de Europese Unie wordt, zal deze relatie een prioriteit zijn en zal hij een top tussen de Europese Unie, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bijeenroepen.

Tijdens de bilaterale bijeenkomst voor samenwerking tussen bedrijven zei de Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme, Reyes Maroto, dat Colombia een “eersteklas economische partner” in de regio is.

Maroto benadrukte dat Spanje na de Verenigde Staten de grootste commerciële investeerder in Colombia is. Volgens de minister bedroegen de Spaanse investeringen in Colombia in 2021 meer dan 1.400 miljoen dollar en zij zei dat er 800 Spaanse bedrijven in het Zuid-Amerikaanse land zijn gevestigd, waaruit blijkt dat “de bilaterale handelsbetrekkingen een positieve en groeiende ontwikkeling hebben doorgemaakt”.

Aan het eind van de bijeenkomst feliciteerde Sánchez “de Colombiaanse samenleving, die aan een nieuw hoofdstuk in haar democratische geschiedenis begint” en die volgens hem “op weg is naar een ontwikkelingsmodel dat duurzaam is en veel meer niemand uitsluit”.

“Spanje en Colombia kunnen en moeten blijven samenwerken (…) Spanje wil zijn aanwezigheid verder versterken in dit nieuwe stadium dat Colombia aan het openen is, het is van vitaal belang om de banden te versterken die ons verenigen met de Ibero-Amerikaanse gemeenschap en met Colombia in het bijzonder,” zei Sánchez aan het eind.

De Spaanse premier sloot zijn bezoek af met vertegenwoordigers van de Spaanse gemeenschap alvorens naar Quito te vertrekken.

Bron :
Foto:elpais.com/LuisaGonzales