‘Stabilisatie in voormalige FARC-gebieden duurt nog 10 jaar’

Volgens het hoofd van de Colombiaanse strijdkrachten zal het een decennium duren om de veiligheid te consolideren in de voormalige gebieden van de FARC-rebellen, die nu deels zijn ingenomen door opererende drugsbendes en de laatste linkse rebellen van ELN.

In Colombia houden duizenden soldaten toezicht op gebieden die ooit gedomineerd werden door FARC-rebellen. Nu bijna 7000 rebellen van de FARC hun wapens neerleggen zoals afgesproken in het vredesakkoord, zegt leger-generaal Juan Pablo Rodriguez, dat zijn troepen nu de drugsbendes en kleine rebelgroepen moet stoppen om de voormalige gebieden van de FARC in te nemen.

“Dit gebied was een plaag van activiteiten zoals drugshandel, misdaad, illegale mijnbouw, afpersing en smokkel. Nu de FARC hun territorium heeft verlaten willen andere criminele leiders logischerwijs het gebied bezetten”, aldus de generaal.

En het stoppen van deze misdaad is makkelijker gezegd dan gedaan. Colombia heeft een conflict met de FARC van 52 jaar moeten doorstaan voordat er vorig jaar in november een vredesakkoord werd ondertekend. Sommige rebeleenheden hebben geweigerd om uit de schaduwen te komen en zullen naar verwachting in de drugshandel, illegale mijnbouw en afpersing blijven.

Rodriguez zegt de FARC-dissidenten uit te roeien en wat betreft de rebellengroep ELN (Nationale Bevrijdingslegering) zal het nog even duren. Het ELN en de Colombiaanse regering zijn in februari begonnen aan vredesonderhandelingen om toe werken naar een vredesakkoord.

“In minimaal 10 jaar zullen we zien hoe deze fase van stabilisatie is vooruitgegaan en kunnen dan wat concretere resultaten zien die ons dichterbij brengen om vrede te bereiken.”, zegt Rodriguez.