Starbucks onder vuur in Colombia

Starbucks staat onder vuur van Colombiaanse koffieboeren voor het aanbieden van buitenlandse koffie in de Starbucks winkels in Bogotá terwijl het had beloofd alleen lokale koffie te serveren.

Toen het Amerikaans bedrijf in juli vorig jaar zijn eerste koffiewinkel opende in Bogotá zei Starbucks dat de Colombiaanse koffiewinkels de eerste in de wereld zouden zijn die exclusieve lokale Starbucks koffie zal serveren. Toch serveert het in Seattle gevestigde bedrijf ook kopjes koffie uit Guatemala, Kenia, Panama en Hawaï dat tot grote frustratie leidt van de lokale koffieboeren.

“Ze kwamen hier en maakten een belofte om alleen Colombiaanse koffie te serveren”, zegt Oscar Gutierrez, een woordvoerder van Dignidad Cafetera, een nationale koffieboeren lobbygroep. “Het is heel slecht voor Colombia dat een multinational komt en hier buitenlandse koffie verkoopt en vervolgens de winst terug stuurt naar Seattle.”

Alisha Damodaran van Starbucks ‘Global Communications’ zei via een telefoongesprek dat de belofte van het serveren van lokaal geproduceerde koffie geldt voor dranken zoals cappuccino, frappuccinos en espresso’s en dat het niet is veranderd. Volgens Damodaran zijn Colombia en India de enige landen waar deze garantie bestaat. Wanneer een klant een espresso bestelt in Bogota, is het gemaakt van lokale koffie.

Jorge Enrique Robledo, een oppositie senator uit de provincie Caldas, een van de belangrijkste koffie groeiende gebieden van Colombia, zegt dat Starbucks door de verkoop van buitenlandse koffie de Colombiaanse koffieboeren schaadt door de daling van de koffieprijzen. “Dit is een manier om koffie in Colombia te importeren en daarmee de koffieboeren te beschadigen,” zei Robledo.