De stembussen in Colombia zijn zondagochtend geopend voor de parlementsverkiezingen. Ongeveer 36 miljoen Colombianen kunnen hun stem laten horen en kiezen voor 166 parlementsleden en 102 senatoren.
Vandaag worden de eerste parlementsverkiezingen gehouden sinds het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC, eind 2016. De voormalige rebellen van Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), die zich hebben getransformeerd tot de politieke partij Fuerza Arternativa Revolucionaria del Común (FARC), zijn ook van de partij en zullen voor het eerst een politiek ambt opnemen. Maar opiniepeilingen geven de ex-rebellen weinig kans op winst. Veel Colombianen vinden het te vroeg om de voormalige rebellen in deze machtsposities te zien en zeggen dat ze gestraft hadden moeten worden voor hun misdaden.
De stemming wordt gezien als een test voor de presidentsverkiezingen van mei. Analisten verwachten dat de samenstelling van het Colombiaanse Congres grotendeels hetzelfde blijft, met conservatieve partijen die zich verzetten tegen het vredesakkoord in de hoop een absolute meerderheid te winnen.
De partij Centro Democratico, onder leiding van voormalig president en huidige senator Alvaro Uribe, zal naar verwachting de meeste zetels winnen. De partij van Uribe heeft zich fel verzet tegen het vredesakkoord en heeft geen goed woord over voor het pact met de rebellen. Een van de punten in het vredesakkoord is de afspraak dat er tot 2026 minimum tien zetels – vijf in de Kamer en vijf in de Senaat- naar de voormalige rebellen gaan.
De FARC heeft tijdens zijn campagne voeren in het land veel vijandigheid ontvangen. De leider van de groep, Rodrigo Londoño, is vorige maand tijdens het campagnevoeren bekogeld met eieren en tomaten. Londoño heeft zich vrijdag terug getrokken voor de presidentsverkiezing vanwege gezondheidsproblemen. De 59-jarige Londoño, bekend als Timochenko, onderging woensdag een hartoperatie in het Shaio ziekenhuis in Bogotá. De kandidaten van FARC hebben erkend dat ze de kiezers moeten overtuigen dat ze veranderd zijn, maar zeggen dat hun betrokkenheid bij verkiezingen een nieuwe frisse start is voor het land.
President Juan Manuel Santos werd in 2010 gekozen als president van Colombia. Twee jaar na zijn ambt begon hij de vredesgesprekken met de FARC, die werden gehouden in Havana, Cuba. In juni 2014 werd hij herkiesbaar gesteld en verkreeg hij de steun van het volk voor zijn inspanningen om een einde te maken aan de rebellenopstand. Na vier jaar onderhandelen, in november 2016, bereikte Santos een vredesakkoord met de FARC, dat tevens een einde maakte aan een gewapend conflict van meer dan vijftig jaar.