Taxichauffeurs in Bogotá protesteren tegen Uber

Zestien mensen zijn in Bogotá gearresteerd tijdens een grote demonstratie van taxichauffeurs tegen de alternatieve taxidienst app Uber.

Duizenden taxichauffeurs, die leuzen schreeuwden zoals “Uber weg” en “Weg met piraterij” brachten het verkeer dinsdag tot stilstand in de overbelaste Colombiaanse hoofdstad.

Autoriteiten arresteerden 16 mensen en schreven 189 boetes uit. Tijdens de protesten raakten er vier politieagenten gewond.

“Dit protest zou niet zijn gebeurd als de overheid niet zo tolerant was geweest tegenover Uber en het uit het land had gedwongen”, zegt Freddy Contreras, een woordvoerder van de taxichauffeurs.

Net als in andere grote steden in de wereld, zijn taxichauffeurs in Bogota tegen Uber. Het in Californië gevestigde bedrijf dat actief is in 59 landen heeft een waarde van meer dan 51 miljard euro.

Vorige week heeft de overheid het toezicht gehouden op het openbaar vervoer in Colombia door boetes (€128.000) uit te schrijven voor het leveren van “ongeoorloofd” vervoer.

Colombia is een belangrijke Latijns-Amerikaanse markt voor Uber.

Uber is een bedrijf dat uit de Amerikaanse stad San Francisco via een app een alternatieve taxidienst aanbiedt. Uber bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer in verschillende landen. Het bedrijf verbindt via zijn mobiele app klanten in 59 landen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs. Uber berekent daarvoor een commissie van 26% van de ritprijs (exclusief btw) en verdient aan het gebruik en de doorverkoop van de verkregen persoonsgegevens.