Telegraph: ‘Las Lajas basiliek de mooiste kerk ter wereld’

Volgens de Britse krant Telegraph is de Las Lajas basiliek in Zuid-Colombia de mooiste kerk ter wereld. Van de 23 mooiste kerken die de Telegraph uitgekozen heeft, is volgens de Britse krant de Las Lajas basiliek in Nariño de mooiste.

Helemaal in het zuiden van Colombia in het departement Nariño vlakbij de grens met Ecuador, staat een van de meest indrukwekkende kerken ter wereld. Niet zozeer het gebouw op zich, maar wel de ligging. De Las Lajas basiliek staat op een heel bijzondere plek, namelijk in een kloof waar de Guaitararivier doorheen stroomt. Dit architectonisch pareltje is tussen 1916 en 1949 gebouwd en heeft wel wat weg van een kasteel. Hoewel de kerk soms wordt aangeduid als de Las Lajas kathedraal, is dat feitelijk niet juist. Aangezien er geen bisschop aan deze kerk verbonden is, is de Las Lajas basiliek de enige juiste benaming voor het prachtige bouwwerk.

Achter het unieke gebouw schuilt een mooie legende. Volgens die legende kwamen in 1754 een Indiaanse moeder en haar dochter in noodweer terecht, waarop ze in een kloof schuilden voor de regen. Toen de moeder en haar dochter in de kloof zaten begon de tot dat moment doofstomme dochter ineens te praten. Dit wonder ging in het gebied al snel als een lopend vuurtje rond.

Naar aanleiding van deze legende werd in de 19e eeuw in de kloof een kleine kapel gebouwd. Al snel werd de kapel te klein geacht en werd als vervanging van de kapel in de periode van 1916 tot 1949 de huidige neogotische en impressionante kerk gebouwd. Niet veel later werd het meisje door Paus Pius XII heilig verklaard en ging het prachtige gebouw naar aanleiding van de heiligverklaring vanaf 1954 verder door het leven als basiliek.

De kerk, vlakbij het stadje Ipiales, is in totaal 100 m hoog. Een brug van 50 m verbindt beide kanten van de kloof. De kerk is volledig in donkergrijze steen opgetrokken met witte accenten en beelden van engelen. De naam Las Lajas is afgeleid van het Spaanse woord Laja. Dit is de naam van een sedimentair gesteente dat in de omgeving van de kerk voorkomt.

Op de plaats waar Maria verschenen is, is een grote tekening in de rotsen van een zwartharige heilige met kindje Jesus op haar arm te zien. Niemand weet precies hoe deze tekening er gekomen is of wie de kunstenaar is. Tegenwoordig is het een van de grootste bedevaartsoorden van Zuid-Amerika. Elk jaar op 16 september komen honderdduizenden mensen naar Las Lajas om de verschijning van Maria en de verrichte wonderen te herdenken. De muren rond de kathedraal hangen vol met plaatjes om de Senhora de Las Lajas te bedanken.

santuario_de_las_lajas Santuario_Nacional_de_Las_Lajas_2

Colombia 1 020-8x6 las-lajas-cathedral-3

las-lajas-cathedral-4