Tienduizenden Colombianen protesteren tegen de hervormingsagenda van president Petro

Tienduizenden Colombianen demonstreerden zondag tegen de economische en sociale hervormingen die zijn voorgesteld door de linkse regering van president Gustavo Petro, de laatste in een reeks demonstraties tegen het beleid van Petro.

De hervormingen, waarvan Petro zegt dat ze diepe ongelijkheid zullen bestrijden, maar waarvan tegenstanders zeggen dat ze de toch al worstelende economie van het land zullen schaden, waren belangrijke campagnebeloften voor de 64-jarige leider, die in 2022 aantrad.

Ondanks een grijze lucht en regen liepen volgens schattingen van het stadsbestuur zo’n 70.000 mensen in de hoofdstad Bogota. Ze scandeerden “weg met Petro”, zwaaiden met nationale vlaggen en bliezen op trompetten voordat ze zich verzamelden op het centrale Bolivarplein.

De mars komt nadat een senaatscommissie eerder deze maand een voorgestelde gezondheidshervorming verwierp die tot doel had de macht van de verzekeraars af te nemen en de toegang tot de gezondheidszorg uit te breiden, terwijl de overheid de controle nam over twee grote verzekeraars die volgens haar hadden gefaald in het correct verzorgen van patiënten.

Verwacht wordt dat de regering een nieuwe versie van de gezondheidshervorming zal voorstellen zodra de nieuwe wetgevende sessie in juli begint. Over pensioen- en arbeidshervormingen wordt nog steeds gedebatteerd door de wetgevers.

Petro kwam in augustus 2020 aan de macht, als linkse president in een land dat traditioneel door rechtse, conservatieve krachten wordt geregeerd. Na bijna twee jaar zou volgens peilingen 60 procent van de bevolking zijn beleid afkeuren. Ook in het parlement is hij zijn steun verloren.

Ook in de stad Medellin en in Cali, aan de kust van de Stille Oceaan, gingen mensen de straat op.

Eerder vonden ook al marsen plaats ter ondersteuning van Petro’s hervormingen.

Bron :
Foto:caracol.com.co