Tour Colombia voor derde keer op rij afgelast

Tour Colombia zal in 2023 niet plaatsvinden, wat betekent dat een van de meest prestigieuze etappekoersen van Zuid-Amerika voor het derde jaar op rij van de kalender zal ontbreken.

De zesdaagse, 2.1 evenement, was voorlopig gepland voor begin februari, zoals het geval is geweest voor de race sinds het begon in 2018 onder de naam Colombia Oro y Paz. Volgens meerdere berichten moest Tour Colombia worden geannuleerd wegens gebrek aan financiering.

In zijn drie edities heeft Tour Colombia bekende winnaars gehad als Egan Bernal, Miguel Angel López en Sergio Higuita. Van Bernal werd verwacht dat hij Tour Colombia zou rijden nu hij aan zijn eerste volledige seizoen begint na zijn dramatisch trainingsongeval in januari vorig jaar.

Bekende etappewinnaars waren Julian Alaphilippe, Dani Martínez Rigoberto Uran, Fernando Gaviria en Nairo Quintana.

Volgens de Colombiaanse media heeft Mauricio Vargas, voorzitter van de Colombiaanse wielrennersfederatie, gezegd dat de aanzienlijke waardevermindering van de lokale munt, de peso, ten opzichte van de Amerikaanse dollar – die in het najaar 30 procent van zijn vroegere waarde verloor en op een bepaald ogenblik in vrije val ging – tot een buitensporige stijging van de kosten heeft geleid. Volgens Vargas is de oorspronkelijke begrotingsraming van 10 miljoen pesos daardoor gestegen tot 13 miljoen.

Er was steun aangeboden door het Colombiaanse ministerie van Sport, maar was onvoldoende om de race te redden, die in 2022 al werd afgelast als gevolg van de pandemie en een gebrek aan middelen. In 2021 werd de race ook al afgelast vanwege COVID-19. 

Tour Colombia, gepland van 7 tot 12 februari en voorafgegaan door de Colombiaanse nationale kampioenschappen, was een kans op de kalender voor lokale continentale ploegen om zich in een etappekoers te meten met WorldTour-ploegen. 

Na de Vuelta a San Juan in Argentinië, die eind januari wordt verreden, is Tour Colombia het tweede evenement van hoog niveau in het begin van het seizoen in Zuid-Amerika.

Nu zullen teams en renners een andere wedstrijdkalender moeten plannen, met waarschijnlijk meer en vroegere wedstrijden in Europa en het Midden-Oosten.

Bron :
Foto:rcnradio.com