UNHCR staan ontheemde families bij aan de Pacifische kust van Colombia

De vluchtelingenorganisatie van de VN werkt samen met ‘Save the Children’ om 256 gezinnen aan de Pacifische kust van Colombia te helpen, die werden verdreven tijdens de eerste week van juni na gewelddadige aanvallen door guerrilla na de ineenstorting van een wapenstilstand met de regering.

Voortbouwend op het humanitaire respons voorzien door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), heeft UNHCR reeds kachels geleverd voor 87 ontheemde gezinnen uit het dorp Cacahual in de gemeente Lopez de Micay, en zal blijven doorgaan om technische bijstand te leveren aan de lokale en regionale overheden.

Dit initiatief zal de ontheemde bevolking helpen in het voorzien van de behoeften door middel van uitgebreide preventie en bescherming strategieën. UNHCR zal ook een noodplan ontwerpen en implementeren om effectieve bescherming van kinderen te waarborgen. Onder de ontheemden zijn 151 kinderen.

De situatie in Lopez de Micay blijft gespannen. Escalerende confrontaties tussen het leger en gewapende groepen is een reden tot bezorgdheid in een gebied dat is uitgegroeid tot een strategische corridor voor drugshandel en illegale mijnbouw. Door een zwakke aanwezigheid van de staat in deze regio is er ruimte voor een sterke territoriale en sociale controle door gewapende groepen, dat een hoger risico en druk genereert voor de burgers.

“De ineenstorting van de wapenstilstand ontketende een golf van vluchtelingen in de regio. Daarom is deze regio zo getroffen door het conflict, vragend naar behoeftes, met name aan de staat en is daarom een sleutel tot het succes van het vredesproces en voor het bereiken van oplossingen in de Pacifische regio”, zei Wellington Carneiro, hoofd van het UNHCR-kantoor in Buenaventura en verantwoordelijk is voor het gebied.

Ondertussen biedt Save the Children bescherming, bijstand en onderwijs aan kinderen die getroffen zijn door het conflict in Lopez de Micay. Deze steun, die begon op 24 juni, zal naar verwachting ten minste twee maanden duren, zolang de behoefte om bescherming van de bevolking blijft.