Venezuela heeft de grens met Colombia heropend, acht dagen nadat president Nicolas Maduro het sloot hem om smokkel te bestrijden.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de grens tussen Colombia en zijn land gesloten op hetzelfde moment als de aankondiging van het ongeldig verklaren van alle bankbiljetten van 100 bolivar, het bankbiljet met de hoogste waarde.
Maduro wilde met de grenssluiting ‘de maffia’ de wind uit de zeilen nemen en criminele bendes een stop op te leggen van het hamsteren van grote hoeveelheden contant geld.
Producten gesubsidieerd door Venezolaanse socialistische regering zoals benzine, suiker en bloem, zouden volgens Maduro uiteindelijk aan de Colombiaanse grens verkocht worden tegen veel hogere prijzen.
President Maduro en zijn Colombiaanse ambtgenoot Juan Manuel Santos hebben begin deze week in een telefoongesprek ingestemd met een geleidelijke heropening van de grenzen.
Venezolanen kunnen nu geleidelijk aan weer hun medicatie en basisproducten zoals rijst, suiker en bloem in Colombia kopen.
Nicolas Maduro heeft het ongeldig verklaren van alle bankbiljetten van 100 bolivar, het bankbiljet met de hoogste waarde, uitgesteld nadat protesten uitbraken in het land en lange rijen bij banken ontstonden. Maduro zegt nu dat het bankbiljet tot 2 januari is te gebruiken. In eerste instantie was dit ook de datum dat de grenzen tussen buurlanden Colombia en Brazilië dicht zouden blijven.
Venezuela heeft al lang last van een ernstige economische crisis, ondanks dat het wereldwijd de grootste oliereserves heeft. Vanwege de lage prijs van olie zijn die reserves echter weinig waard en heeft het land nauwelijks geld. Bedrijven kunnen daardoor bijna geen grondstoffen uit het buitenland kopen en in de supermarkten zijn veel lege schappen.