Venezolaanse president Nicolas Maduro zei zaterdag dat zijn overheid de relaties met Colombia verbreekt en geeft de Colombiaanse diplomatieke ambtenaren 24 uur om het land te verlaten. De beslissing komt nadat Colombia de inspanningen van de Venezolaanse oppositie bijstond om humanitaire hulp in het land te brengen.
“Het geduld is op, ik kan niet langer tolereren dat het grondgebied van Colombia wordt uitgeleend voor een agressie tegen Venezuela. Dat is waarom ik heb besloten om alle politieke en diplomatieke betrekkingen met de fascistische regering van Colombia te verbreken,” zei Maduro in een speech tegen zijn aanhangers.
De Colombiaanse vicepresident Marta Lucía Ramírez berichtte op Twitter: “Maduro kan de diplomatieke betrekkingen die Colombia niet met hem heeft niet verbreken. Onze regering heeft daar geen ambassadeur benoemd, noch erkennen wij de ambassadeur van Maduro, aangezien zijn mandaat op 9 januari eindigde. Hij is een eenvoudige dictator die Miraflores (Venezolaans presidentieel paleis) met geweld bezet”. Ramírez herhaalde in de lijn van de regering van president Ivan Duque om Maduro niet te erkennen als staatshoofd, maar de zelfbenoemde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó.
“Voor Colombia bestaat er geen twijfel over dat de Venezolaanse ambassadeur in Bogotá, Humberto Calderón Berti, is. De diplomatieke betrekkingen zullen worden onderhouden met de verantwoordelijke president en niet met Maduro”, zegt de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo.
Hoewel Guaidó heeft gezegd dat Colombiaanse ambtenaren op Venezolaans grondgebied mogen blijven, heeft Trujillo verzekerd dat hij zijn reis naar Colombia zo snel mogelijk zal organiseren om het leven en de integriteit van deze mensen te beschermen.
“Colombia beschuldigt Maduro van enige agressie of onwetendheid van de rechten van Colombiaanse ambtenaren in Venezuela,” zei Trujillo, en voegde er aan toe dat Colombia altijd heeft gehandeld en dit zal blijven doen om met humanitaire en vreedzame criteria bij te dragen tot het scheppen van de voorwaarden voor een terugkeer van de democratie en vrijheid in Venezuela.
Secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, zei vanuit Cúcuta dat de organisatie “dezelfde positie” heeft als Colombia. Voor hem is de regering van Maduro niet legitiem voor de OAS en daarom moeten er betrekkingen zijn met interim-president Juan Guaidó.
Juan Guaidó maakte zondag bekend dat hij Mike Pence, de vicepresident van de Verenigde Staten maandag ontmoet in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá bij een spoedvergadering van de Lima-groep. Dit is een groep van veertien landen op het Amerikaanse continent die samenwerken.
Guaidó meldde op Twitter dat trucks met hulpgoederen uit Colombia in Venezuela waren tegengehouden. Bij de Venezolaanse grensplaats Cúcuta staken de Venezolaanse politie en militairen twee vrachtwagens met hulpgoederen in brand.