Vier FARC-rebellen gedood bij gevechten met Colombiaanse leger

Het Colombiaanse leger heeft vier rebellen van de guerrillabeweging FARC gedood tijdens een operatie in het departement Meta in het midden van het land. Daarmee lijkt een vredesovereenkomst tussen het leger en de rebellen weer wat verder weg.

Het leger meldde de doden in een officiële verklaring vanmiddag, aldus persbureau AFP. Onder de doden zou zich het financiële hoofd van de rebellen bevinden, aldus de legerleiding. Soldaten voerden een anti-afpersingsoperatie uit.

 Afwisseling van vrede en geweld
In juli zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dat een vredesakkoord “dichtbij” zou zijn. Op 20 juli ging een nieuw staakt-het-vuren, eenzijdig door FARC aangekondigd, van kracht. Daarop beloofde de regering om geen militaire acties uit te voeren wanneer de rebellenbeweging zich zou houden aan deze belofte.

Toch wisselen aangekondigde periodes van staakt-het-vuren zich af met uitbarstingen van geweld. Negen dagen voor de uitspraken van Santos kwamen nog twee soldaten om bij gevechten met de FARC.

Al meer dan tweeënhalf jaar onderhandelen de Colombiaanse regering en de FARC in de Cubaanse hoofdstad Havana over een vredesovereenkomst. Een aantal overeenkomsten op het gebied van landhervorming, politieke deelname door de FARC, drugs en mijnen zijn al gesloten. De vredesbesprekingen zijn voor een groot deel het initiatief van president Santos, wiens termijn in 2018 afloopt. Bij het conflict tussen de regering en de FARC zijn sinds 1964 meer dan 220.000 mensen omgekomen. Miljoenen Colombianen raakten ontheemd. (bron: nrc.nl)