Vier Wayúu-indianen vermoord in La Guajira

De autoriteiten van het departement La Guajira hebben de moord op vier mensen bevestigd in het dorp Cuturu. Volgens informatie van de autoriteiten vielen onbekende schutters de Alakat-gemeenschap aan waarbij vier Wayúu-indianen werden gedood en vijf gewond raakten.

In het noordoosten van Colombia zijn maandag vier Wayúu-indianen vermoord toen onbekende schutters het dorp binnen drongen en op de dorpsbewoners begonnen te schieten. Onder de doden bevonden zich twee jongeren, een inheemse leider  en zijn 14-jarige zoon.

“Onze inheemse gemeenschap Wayúu Alakat in de jurisdictie van Maicao is in rouw. De leider en drie leden van onze gemeenschap zijn vermoord en er zijn verscheidene gewond geraakt door een genadeloze aanslag door gewapende groepen op het grondgebied van La Guajira”, meldde de organisatie Traditionele inheemse volkeren van Colombia.

De gemeenschap eiste dat de Colombiaanse staat, lokale overheden en internationale organisaties effectieve maatregelen moeten nemen om de “fysieke en culturele uitroeiing van inheemse volkeren” te voorkomen.

“We veroordelen deze gruwelijke daden met als doel inheemse volkeren herhaaldelijk op eigen grondgebied uit te roeien door selectieve moord op onze inheemse gemeenschappen zonder dat de autoriteiten en andere controle-entiteiten hun functies vervullen” voegde de organisatie eraan toe.

Volgens gegevens van het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (Indepaz) zijn dit jaar meer dan 100 gemeenschapsleiders in het land vermoord.

Bron :
Foto:elpilon.com.co