De vliegtuigcrash van vorige maand in Colombia, die 71 levens eiste onder wie bijna alle spelers van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense, is te wijten door menselijke falen. Het vliegtuig stortte neer door gebrek aan brandstof, concludeert de Colombiaanse luchtvaartautoriteit in een eerste onderzoek.
Het hoofd van de Colombiaanse verkeersveiligheid in de lucht, kolonel Freddy Bonilla, zei maandag dat er geen enkel technisch mankement oorzaak is geweest, enkel menselijke fouten, niet alleen van de piloot maar ook van de luchtvaartmaatschappij LaMia en de luchtvaartautoriteiten in Bolivia waar het toestel vertrok.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het toestel te zwaar beladen was. Het vliegtuig van het type Avro RJ85 heeft een toegestane maximum van 41.800 kilogram aan gewicht maar steeg op met een gewicht van 42.148 kilogram. Een ander belangrijk vergeten aspect was het niet in acht nemen van de tegenwind waar het toestel het grootste deel van de reis mee te kampen had. Dit betekent extra brandstofverbruik maar de hoeveelheid kerosine was hier niet op berekend
Volgens het onderzoek hadden de piloten niet tijdig door dat zich door het brandstofgebrek technische problemen voordeden die ingrijpen vereisten. De piloten sloegen alarm toen de daling al was ingezet. De motoren van het vliegtuig vielen na ongeveer vier minuten uit nadat zij alarm hadden geslagen en toestemming vroegen om te mogen landen. Enkele minuten daarna verdween het toestel van de radar.
Eerder al had moeten worden bijgetankt. De luchtvaartautoriteiten in Santa Cruz de la Sierra waar het vliegtuig opsteeg, stemden bij het begin van de reis in met een vluchtplan dat volgens Bonilla volstrekt onaanvaardbaar was.
Bij de ramp met het vliegtuig kwamen op 28 november 72 mensen om het leven. Zes mensen overleefden de crash. Het vliegtuig was vanuit Bolivia opgestegen en was onderweg naar Medellin in Colombia. Een groot deel van de spelersselectie van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense en journalisten die meereisden kwamen om het leven. De ploeg zou in Medellín de finale spelen van de Copa Sudamerica (de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League) tegen de ploeg uit Medellín, Atletico Nacional.