Vliegtuigmaatschappij Avianca slaat groot in bij Airbus

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een definitieve order binnengehaald voor honderd vliegtuigen uit de A320-reeks. De bestelling van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca is de grootste die ooit geplaatst is in Latijns-Amerika, aldus de vliegtuigbouwer dinsdag.

De toestellen zijn geschikt voor korte tot middellange afstanden en bieden afhankelijk van het precieze type plaats aan tussen de 160 en 240 passagiers. Avianca heeft gekozen voor de zogeheten neo-uitvoering, die is uitgerust met zuinigere en stillere motoren.

10 miljard dollar
Financiële details over de order werden niet vermeld, maar op basis van de actuele prijslijst van Airbus gaat het om een bedrag van zo’n 10 miljard dollar (8,9 miljard euro). Zeker bij zulke grote bestellingen weten luchtvaartmaatschappijen doorgaans echter hoge kortingen te bedingen.

Avianca is de zesde luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika, en op KLM na de oudste nog bestaande ter wereld. Het bedrijf heeft een vloot van ruim 140 toestellen. Daarmee vliegt het bedrijf op tientallen bestemmingen, met name in Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika. (bron: z24.nl)