VN: FARC is volledig ontwapend

De Verenigde Naties heeft maandag gemeld dat de guerrillabeweging FARC al haar wapens heeft ingediend zoals afgesproken in het vredesakkoord van vorig jaar. De ontwapening van de FARC is daarmee formeel voltooid.

President Santos maakte vorige week tijdens zijn staatsbezoek aan Frankrijk al bekend dat ontwapening van de FARC voltooid was. Maandag maakte de Verenigde Naties het bericht officieel bekend.

“Vandaag heeft de missie van de VN het totale aantal geregistreerde individuele wapens opgeslagen: 7.132 wapens, met uitzondering van die wapens die, volgens het draaiboek, gebruikt zullen worden om de veiligheid te verzekeren van de 26 kampen” waar de zowat 7.000 overblijvende guerrillero’s zich momenteel bevinden, klinkt het in het persbericht. De ingeleverde wapens zullen worden gesmolten en in drie herdenkingsmonumenten gegoten worden.

Op dit moment bevinden zich 6.804 leden van de FARC in 26 transitiezones in het land om zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving. Het ontwapeningsproces werd door meer dan 600 VN-waarnemers gecontroleerd. Door logistieke problemen vanuit de regering waren niet alle transitiezones gereed voor ontvangst van de rebellen. Hierdoor liep het ontwapeningsproces vertraging op. Eind mei hadden beide partijen afgesproken de termijn van ontwapenen te verlengen met 20 dagen. Ook andere onderdelen van het akkoord lopen achter op schema, zoals het demobiliseren in bepaalde gebieden en het doorvoeren van nieuwe wetten.

Bij het gewapend conflict tussen de regeringstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen kwamen sinds de jaren zestig van vorige eeuw meer dan 220.000 mensen om het leven, en miljoenen mensen raakten ontheemd. De ondertekening van het vredesakkoord eind vorig jaar moet een einde maken aan dat conflict.