VS spreekt met Colombia en Panama over migratie in Mexico

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak met de ministers van Buitenlandse Zaken van Colombia en Panama voorafgaand aan de start van de Binationale Dialoog met Mexico over veiligheid en migratie.

Het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Antony Blinken, kwam woensdag aan in Mexico, waar hij meteen een privé-ontmoeting over migratie hield met zijn Mexicaanse collega, Alicia Bárcena en de ministers van Buitenlandse Zaken van Colombia en Panama, voorafgaand aan de binationale dialoog die voor de volgende dag op het programma stond.

De “hybride bijeenkomst over migratie”, waaraan de Panamese minister van Buitenlandse Zaken, Janaina Tewaney en haar Colombiaanse ambtgenoot, Álvaro Leyva, op afstand deelnamen, vond plaats om 18.30 uur lokale tijd en was niet toegankelijk voor de pers, aldus het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna woonde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een privé werkdiner bij met minister van Buitenlandse Zaken Bárcena.

Hoewel er vooralsnog geen details over de ontmoeting werden gegeven, is de Colombiaans-Panamese grens, waar de onherbergzame Darien jungle ligt, een massale doorgangspost voor migranten geworden waar eind september meer dan 400.000 mensen doorheen waren gekomen, volgens het Panamese veiligheidsministerie. Het recordaantal is 62 procent hoger dan het jaar daarvoor, toen er 248.000 mensen passeerden, en bestaat voornamelijk uit migranten uit Venezuela, Haïti, Ecuador en Colombia, hoewel er ook Chinezen en Afghanen zijn. Nadat ze de 266 kilometer lange en 575.000 hectare grote Darien zijn overgestoken, proberen de reizigers via Centraal-Amerika en Mexico de Verenigde Staten te bereiken.

Blinken heeft donderdag een ontmoeting met de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador en zal daarna samen met Bárcena de veiligheidsdialoog op hoog niveau, een mechanisme voor overleg, leiden. Het bezoek is bedoeld om nieuwe maatregelen voor te stellen om de handel in fentanyl en illegale migratie, die beide buurlanden overvallen, in te dammen.

De bijeenkomst vindt plaats in het licht van het hoge dodental als gevolg van de handel in fentanyl en andere synthetische drugs door Mexicaanse kartels in de Verenigde Staten en de aanhoudende toestroom van migranten naar de grens tussen de VS en Mexico op zoek naar asiel of toevlucht.

Blinken wordt in Mexico vergezeld door US Attorney General Merrick Garland, Secretary of Homeland Security Alejandro Mayorkas en White House Security Advisor Liz Sherwood-Randall, naast andere hoge functionarissen.

Bron :
Foto:caracol.com.co