De Verenigde Staten hebben de regering van Colombia gevraagd om een van de voormalige leiders van guerrillabeweging FARC, Jesús Santrich, uit te leveren.
Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich Santrich, is door de VS beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel. Santrich was vredesonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen in Havana, Cuba, en deed eerder dit jaar nog mee aan de verkiezingen in Colombia.
Santrich werd in april in zijn woning in Bogotá gearresteerd door de Colombiaanse politie en zit sindsdien vast. Hij werd opgepakt op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen.
In mei schortte een Colombiaanse rechtbank, die er opgericht is om misdaden te berechten die zijn gepleegd door voormalige linkse rebellen tijdens het decennialange conflict, de uitlevering aan de Verenigde Staten op. President Juan Manuel Santos zou hebben laten doorschemeren dat hij instemt met de uitlevering.
Voormalige FARC-leider en congreslid Ivan Marquez waarschuwde eerder al dat uitlevering een schending zou zijn van de overeenkomst met de rebellen. “Door de gevangenname van onze kameraad Santrich bevindt het vredesproces zich op het meest kritieke punt en dreigt het uit te lopen op een ware mislukking.”