Vulkaan Nevado del Ruiz keert terug naar code geel

Na 89 dagen code oranje is de vulkaan teruggekeerd naar een lager niveau van instabiliteit.

Na 89 dagen van onrust en op activiteitsniveau Oranje, is de vulkaan Nevado del Ruiz teruggekeerd naar een niveau van lagere instabiliteit, zoals bevestigd door de Geologische Dienst van Colombia (SGC) op dinsdag 27 juni.

Dit besluit is het resultaat van de uitgebreide evaluatie van de parameters die worden gecontroleerd door de entiteit, die aangeeft dat de vulkaan een periode van minder instabiliteit is ingegaan en het mogelijk maakt om terug te keren naar het gele activiteitsniveau.

“De Ruiz is als een patiënt die al vele dagen op een Intensive Care Unit (ICU) ligt, die zich begint te stabiliseren en die om die reden wordt overgebracht naar een kamer met alle nodige voorzorgsmaatregelen. Maar net zoals de patiënt die nu in de kamer ligt kan verslechteren en terugkeren naar de IC, kan de activiteit van de vulkaan Nevado del Ruiz aanzienlijk en plotseling toenemen, wat de kans op een significante uitbarsting zou vergroten en ons zou dwingen terug te keren naar niveau Oranje om de gevolgen van een eventuele uitbarsting zoveel mogelijk te voorkomen. Deze natuurverschijnselen zijn niet voorspelbaar en daarom is het belangrijk om voorbereid te blijven en de evolutie van de activiteit van de vulkaan goed in de gaten te houden,” aldus John Makario Londoño, technisch directeur geohazards van het SGC.

Bron :
Foto:Leonardo Muñoz