Waterkrachtcentrale El Quimbo weer in bedrijf

El Quimbo, een waterkrachtcentrale in het zuidelijke departement Huila, de tweede grootste in zijn soort in Zuid-Amerika, functioneert weer normaal na een tijdelijke herstart na het weekend, vertelde exploitant Emgesa maandag.

“Na de eerste 24 uur van functioneren te hebben bereikt is het resultaat positief, zowel op technisch en ecologisch gebied. De preventieve maatregelen van de onderneming om activiteiten te starten, bewezen effectief te zijn en er hebben geen onvoorziene gevolgen plaatsgevonden,” zei Emgesa in een verklaring.

El Quimbo, dat 5 procent van de verbruikte elektriciteit in Colombia opwekt, was stilgelegd door een rechter op grond van het niet verwijderen van bomen en biomassa uit het stuwmeer voor het vullen ervan dat het milieu zou kunnen schaden.

President Juan Manuel Santos deed meerdere malen een beroep op de rechter om de waterkrachtcentrale in werking te stellen vanwege de droogte veroorzaakt door het fenomeen El Niño, dat het waterpeil in rivieren en waterreservoirs heeft doen verlagen. Hierdoor kunnen andere waterkrachtcentrales minder energie leveren.

“Er is geen vissterfte in het reservoir in Betania (Huila) geregistreerd als gevolg van de werking van de centrale”, vertelde Emgesa, een onderdeel van het Italiaanse energiebedrijf Enel.

“Het vrijlaten van het water werd gedaan met een maximale en permanente stroming om het zuurstofgehalte van het water, dat enige dagen bewaard werd gehouden, onder controle te houden, zodat het water dat zich vermengt met het “gevallen” water, het zuurstofgehalte bereikt dat boven de aanvaardbaar grens ligt van de Colombiaanse milieuwetgeving,” meldde Emgesa.

“Het vis noodreddingsprogramma werd weer geactiveerd en tijdens de eerste 24 uur werden er geen aanwezigheid van geuren gedetecteerd”, aldus het bedrijf.

Een rechtbank in Neiva, de hoofdstad van Huila, gaf toestemming de waterkrachtcentrale op zondag te herstarten in reactie op een oproep die werd ingediend door Santos.

El Quimbo is een project dat een kostenplaatje van meer dan 1,2 miljard dollar heeft en werd toegekend in maart 2008 door het in Bogota gestationeerde Emgesa.