Wereldrecordhouder BASE jumpen Jhonathan Florez verongelukt

Jhonathan Florez, wereldrecordhouder BASE jumpen is overleden tijdens parachute oefeningen ter voorbereiding op een extreem sportevenement in China. Jhonathan Florez overleed op vrijdag na een ongeval in Mount Titlis, Engelberg in Zwitserland.

De 32-jarige Colombiaan, liefkozend door de fans als ‘The Birdman’, was zich aan het voorbereiden op een  sportevenement in China toen het ongeluk gebeurde. Hij was aan het oefenen met twee collega’s, die elk veilig geland waren.

Volgens bronnen heeft het tragedie zich voorgedaan tijdens het beoefenen van een sprong met twee vrienden. Toen zijn metgezellen aan land kwamen en beseften dat Jhonathan niet bij hen was zijn ze zonder succes aan het zoeken geslagen. De Zwitserse autoriteiten vonden na enkele uren zoeken het levenloze lichaam van Jhonathan Florez op een nabijgelegen berg.

Met een ervaring van meer dan 4000 sprongen was Florez één van de meest opmerkelijke atleten in zijn categorie. Hij begon het beoefenen van deze extreme sport op dertienjarige leeftijd en op 21 april 2012 brak hij vier wereldrecords in een wingsuit vlucht.

Op 21 april 2012 sprong Florez uit een vliegtuig op 11,36 km hoogte (45 graden Celsius) met een zuurstoftank. Florez slaagde erin om het record neer te zetten van de langste afstand in vrije val (17.52 km), de langste afstand in wingsuit (16,31 km), de langste tijd in vrije val (9 minuten 6 seconden) en de hoogste sprong met een wingsuit (11,36 km).

In oktober 2013 werd hij bekroond tot wereldkampioen WWL, de belangrijkste competitie in de wereld in BASE jumpen, ’s werelds snelste man in een pak met vleugels. Ook vloog hij over de Corcovado in Rio de Janeiro met de Red Bull Air Force.

Echter, een van zijn memorabele  sprongen werd uitgevoerd in zijn geboorteland, in de hoofdstad van Colombia. Een spectaculaire wingsuit vlucht over de Cerro de Monserrate met een snelheid van 321 km/h.

In januari 2013 trad hij toe tot de selecte lijst van de Red Bull atleten. Een ander groot succes was de vlucht uitgevoerd boven de Nazca-lijnen in Peru.