Werkloosheid in Colombia daalt niet meer: 10,7% in april

Het Colombiaanse Bureau voor de Statistiek (DANE) heeft het werkloosheidspercentage in Colombia van de maand april bekend gemaakt dat 10,7% bedroeg, een daling van 0,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen het cijfer 11,2% bedroeg. In die maand waren er 2,7 miljoen mensen die naar een baan zochten en deze niet vonden. Volgens de directeur van DANE, Piedad Urdinola, heeft de werkloosheid dit jaar het niveau van voor de pandemie bereikt en ligt tussen 10% en 11%.

De beroepsbevolking blijft groeien. In april hadden in Colombia 22,7 miljoen mensen werk, een aanzienlijke stijging ten opzichte van bijna 22 miljoen in dezelfde maand in 2022; bijna 800.000 meer mensen hebben betaald werk. Werkloosheid blijft vooral vrouwen treffen: terwijl het percentage onder mannen slechts 8,4% is, is het onder vrouwen 13,9%. De genderkloof, die DANE meet door de twee percentages te vergelijken, steeg van 5% in maart naar 5,6% in april. Dit cijfer varieerde de afgelopen jaren van 3,9% tot 6,2%, waaruit blijkt dat vrouwen een structureel probleem hebben.

Een bijzonderheid van de nieuwe gegevens is dat de werkloosheid op het platteland blijft dalen, wat het nationale cijfer ten goede komt. “Dit is de tweede opeenvolgende maand waarin bevolkingscentra en verspreide plattelandsgebieden hebben geholpen om de nationale werkloosheid te verlagen,” legde Urdinola uit, verwijzend naar de technische naam van deze categorie. De werkloosheid in deze gebieden bedraagt slechts 6,7 procent, een daling van 1,3 procent ten opzichte van april 2022. In de 13 grote steden en hun grootstedelijke gebieden is het percentage daarentegen 11,1%, hetzelfde als een jaar geleden.

Bron :
Foto:elpais.com