Zes ELN guerrillastrijders gedood bij gevechten in Bolívar

Het ministerie van Defensie heeft de dood van zes guerrilla’s bevestigd in een gezamenlijke operatie tussen het leger en de politie in de gemeente Morales, ten zuiden van Bolivar.

De operatie vond plaats in de omgeving van Morales, gelegen op ongeveer 460 kilometer ten zuiden van Cartagena in het departement Bolívar, aldus het Ministerie van Defensie van Colombia.

Tijdens de operatie, die werd gecoördineerd door het leger en de nationale politie, raakte een guerrillastrijder gewond en werden er vijf geweren en munitie in beslag genomen.

In het zuiden van Bolívar is een sterke aanwezigheid van guerrilla’s, in het bijzonder de gewapende groepering van ELN. Deze week heeft ELN te kennen gegeven, dat zij bereid zijn aan te schuiven aan de onderhandelingstafel voor een vredesproces.

Eerder deze week heeft de president van Ecuador Rafael Correa, onderhandelaar in het vredesproces, al aangegeven dat vredesgesprekken met de ELN dichtbij zijn.

ELN, Het Nationaal Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional) is een guerrillabeweging die sinds 1965 actief is. De groep telt ongeveer 1500 a 2500 strijders en is daarmee een stuk kleiner dan de grootste guerrillagroep van het land, de FARC. De ELN is marxistisch georiënteerd.

In een andere operatie in het departement Antioquia, in het noordwesten van Colombia, zijn drie leden van de Usuga Clan gedood en vier gevangen genomen door het leger.