‘Zika-virus Latijns-Amerika gevaarlijk voor zwangere vrouwen’

Het Amerikaanse Center for Disease Control, het CDC, raadt zwangere vrouwen aan voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen. Er geldt vanaf nu voor Amerikanen een negatief reisadvies voor delen van Latijns-Amerika en de Caraïben. JairoBernal.com schreef eerder al over zika, een virus waar geen behandeling of vaccinatie voor bestaat. Het leidt tot baby’s met microcephalie en verspreidt zich momenteel als een lopend vuurtje.

De waarschuwing geldt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela. Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek van het zika-virus, dat wordt overgedragen door muggenbeten. Met symptomen als koorts en uitslagen lijkt de ziekte op tropenziekte als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn kwalen vaak weer verdwenen.

Verstandelijke beperking
In Brazilië ontstond in 2015 ongerustheid over het spectaculair gestegen aantal baby’s die met een te kleine schedel worden geboren. Microcefalie heet dat, en het is ernstig, want daardoor kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen, waardoor de kinderen meestal met een verstandelijke beperking door het leven moeten. Er is nu een verklaring voor gevonden: het zika-virus. Er is geen behandeling of vaccinatie voor. En het is zich immens snel aan het verspreiden over de wereld.

In november werd in Brazilië alarm geslagen: er werden spectaculair veel kinderen met microcefalie geboren. Bij pasgeborenen in de deelstaat Pernambuco waren er 14 keer meer dan een jaar eerder bijvoorbeeld. Ook in de deelstaten Paraíba en Rio Grande do Norte was sprake van een opvallend stijgend aantal gevallen.

De Braziliaanse regering startte een onderzoek. Want hoewel de afwijking verschillende oorzaken kan hebben, zoals alcoholmisbruik bij de moeder, of een erfelijke variant, verklaarde dat in dit geval de stijging niet.

3.000 baby’s in twee maanden
Maar microcefalie kan ook veroorzaakt worden door pesticiden en vooral door een te grote blootstelling aan radioactieve straling. Ondertussen zijn we twee maanden en 3.000 baby’s met de afwijking verder en lijkt er een verklaring te zijn gevonden: het zika-virus. Hoe het zika-virus microcefalie veroorzaakt, snappen wetenschappers nog niet.

Zika wordt overgebracht door muggen. Het werd ontdekt in Oeganda in de jaren veertig van de vorige eeuw. De meeste mensen die erdoor besmet geraken, merken daar maar weinig van. Sommigen krijgen er koorts door en een roodkleurige huiduitslag.

Yap
Van Afrika verspreidde zika zich naar Azië. In 2007 dook het ineens op in Yap, een eilandengroep op 2.000 kilometer van de Filipijnen, in de middle of nowhere. In amper een paar weken werd 75% van de 12.000 eilandbewoners er besmet.

In 2013 bereikte zika Frans-Polynesië: 8.000 kilometer verderop, en met alleen Stille Oceaan ertussen. 28.000 van de 270.000 bewoners werden alweer in no time besmet. In april werd het ontdekt in Brazilië, alweer bijna 10.000 kilometer verder. Sindsdien heeft het in Brazilië al zeker anderhalf miljoen mensen besmet.

Nu al in Puerto Rico
Tegen oktober was zika opgerukt tot in Colombia, El Salvador, Guatemala, Mexico, Paraguay, Panama, Suriname en Venezuela. Sinds deze week is het gesignaleerd in Puerto Rico.

De link tussen zika en microcefalie is reëel: sinds 29 november weten we dat, nadat bleek dat alle kinderen die in Brazilië ermee werden geboren ook besmet bleken te zijn. Bovendien klopt de timing: negen maanden na het virus Brazilië bereikte, begon de spectaculaire toename van de geboortes van baby’s met microcefalie.

Link
Tot dan was die link niet vastgesteld. Maar wetenschappers geloven niet dat het gemuteerd is – daarvoor is de tijdspanne te kort. De link was er wellicht altijd maar werd gewoon niet gezien omdat sinds het makkelijk opspoorbaar is, het virus eigenlijk te kleine bevolkingsgroepen heeft getroffen.

Zika wordt bovendien overgebracht door dezelfde mug die dengue (knokkelkoorts) verspreidt. Brazilië registreerde in 2015 maar liefst 1,6 miljoen mensen die besmet raakten met dat virus: drie keer meer dan in 2014.

Bovendien staan we nog maar aan het begin: van januari tot mei is het regenseizoen in Brazilië en dan neemt het aantal besmettingen met door muggen overgebrachte ziektes doorgaans met 230% toe. (bron:newsmonkey.be)