Avianca schort ticketverkoop op in verband met staking

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca zei maandag dat het de verkoop van vliegtickets naar lokale bestemmingen zou opschorten, nadat meer dan de helft van zijn Colombiaanse piloten vorige week heeft aangegeven te gaan staken voor hun loon.

De luchtvaartmaatschappij zei dat het de verkoop van tickets van 20 september tot en met 22 september stop zou zetten om de kwaliteit van de dienstverlening te handhaven en de operationele problemen te beperken die de staking zou kunnen veroorzaken.

“We hebben de verkoop van tickets naar en van bestemmingen in Colombia voor 20, 21 en 22 september geschorst. Deze maatregel is bedoeld om mogelijke schade in de operatie te beperken,” aldus Avianca.

De staking zal naar verwachting vanaf 20 tot 27 september beginnen, vertelde Jaime Hernandez, voorzitter van de Colombiaanse vereniging voor burgerluchtvaartpiloten (ACDAC), vorige week aan de pers.

ACDAC-leden willen dat hun salarissen in lijn zijn met die van Avianca piloten in andere landen, die 30 procent tot 70 procent meer verdienen dan lokale piloten.

Avianca, die de staking illegaal heeft genoemd, zei dat het ACDAC-leiders meer dan 20 voorstellen heeft voorgesteld om de voordelen van Colombiaanse piloten te verbeteren.

Zo’n 53% van de Avianca crew is aangesloten bij de ACDAC, waardoor het de grootste vakbond van de luchtvaartmaatschappij is. De vakbond wil ook de werklast van de piloten verminderen.

Avianca, lid van de Star Alliance en één van de toonaangevende luchtvaartmaatschappijen in Latijns-Amerika, heeft in 2016 29.5 miljoen passagiers vervoerd, heeft meer dan 21.000 werknemers en bedient 105 bestemmingen in 28 landen in Amerika en Europa.

Het ministerie van Arbeid heeft bemiddeling in gang gezet om de staking te voorkomen.