FARC transformeert zich officieel tot een politieke partij

De FARC, die decennialang de grootste linkse guerrillabeweging in Colombia was, heeft officieel een politieke partij opgericht.

“We willen samen met jullie een nieuw land bouwen”, zei FARC-leider Rodrigo Londoño in Bogota tegen duizenden aanhangers bij de voorstelling van de nieuwe partij. “Een land waarin niemand vervolgd of gedood wordt wegens anders denken.”

“De nieuwe partij zal een breed karakter krijgen, een nieuwe partij voor een nieuwe Colombia”, zei de voormalige FARC commandant Pablo Catatumbo op een persconferentie. “Het zal een beweging zijn die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid, vrede, soevereiniteit en agrarische hervorming, ter verdediging van de populaire belangen”, zei hij.

De FARC heeft de hele week vergaderd over hun politieke toekomst en onder andere gestemd over de naam en het logo van de partij. De voormalige rebellen hebben er voor gekozen om hun naam te behouden, maar de afkorting staat nu ergens anders voor. De afkorting stond voor Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (De Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia) en gaat nu Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común heten (De alternatieve gezamenlijke revolutionaire macht).

Het logo van de nieuwe politieke partij is een rode abstracte roos met een vijfpuntige ster in het midden. De rode ster staat voor het internationale communisme en socialisme. De partij had eerst twee ineen geslagen handen als logo maar dat bleek later exact hetzelfde logo te zijn als van een organisatie in Colombia.

Vrijdag lanceerde de FARC hun politieke partij op het Bolivar plein in Bogotá met een groot concert. De rebellenbeweging die meer dan vijftig jaar in conflict was met de regering is nu officieel een politieke partij. Zoals afgesproken in het vredesakkoord krijgt de nieuwe politieke partij, onafhankelijk van de uitslag van de verkiezingen van volgend jaar, voorlopig 10 gegarandeerde zetels om de overgang van guerrillabeweging naar politieke partij mogelijk te maken.

De communistische guerrillabeweging was meer dan een halve eeuw in een gewapend conflict met de Colombiaanse regering en was ooit in 1964 opgericht om een eerlijke verdeling van rijkdom voor elkaar te krijgen. Pas in 2012 gingen beide partijen rond de gesprekstafel om te onderhandelen tot een vredesakkoord. In november vorig jaar werd er een akkoord bereikt en werd de beweging door een VN-missie gedemobiliseerd en ontwapend. Midden augustus werd met de teruggave van de laatste wapens het conflict met de linkse FARC-guerrilla in Colombia officieel als beëindigd verklaard.