Afro-Colombiaanse vrouwen vieren einde slavernij met prachtige kapsels

Afgelopen weekend vierden Colombiaanse vrouwen in Cali het einde van de slavernij door middel van de meest ingewikkelde en kleurrijke vlechten te creëren.

De elfde jaarlijkse kapperscompetitie ‘Tejiendo Esperanzas’ vond plaats in Cali om de afschaffing van de slavernij te vieren met als doel de identiteit van de Afrikaanse cultuur van Colombia te doen herleven.

Er zijn zeer weinig kapperswedstrijden in de wereld die zo fantasierijk en zo’n rijke cultuur en geschiedenis dragen als deze in Colombia. Van alles wordt er in het haar verwerkt. Rollen, kleurrijke linten, bloemen en zelfs houten knopen werden verwerkt in de opvallende kapsels van de vrouwen in de 11e Afro-kapperswedstrijd in Cali afgelopen weekend.

Maar al lijkt het ingewikkelde vlechtwerk kleurrijk en levendig, toch gaat er een hele geschiedenis vooraf hoe dit is ontstaan. Alhoewel de kapperscompetitie nog maar het elfde jaar ingaat bestaat deze traditie van het vlechten al eeuwen en is zelfs terug te vinden in Afrika.

De slaven uit Afrika kwamen in de 16e eeuw naar Colombia. Zij werden meegenomen door de Spanjaarden die toentertijd het gebied hadden gekoloniseerd. De Afro-Colombiaanse kapsels hebben hun oorsprong van de tijden van de slavernij, wanneer vrouwen na een slopende dag werken gingen zitten om het haar van hun kinderen te kammen.
De vlechten werden ook vaak gebruikt om met elkaar te communiceren om bijvoorbeeld een ontsnapping aan te geven of waardevolle spullen en zaden in te bewaren om tijdens de vlucht te kunnen overleven.
Terwijl de slavernij in Colombia in 1851 werd afgeschaft werden velen nog mishandeld en gedwongen de Afro-Colombiaanse tradities achterwege te houden. Later werden de omstandigheden voor de Afro-Colombianen beter en konden daardoor hun tradities weer in ere herstellen.

De jaarlijkse kapperscompetitie ‘Tejiendo Esperanzas’ wil deze mooie traditie niet doen vergeten en wil het door middel van hun wedstrijd van de mooiste gevlochten kapsels in stand houden en doen herleven.

38a1459aa83be9f44227b16ed285ae3b_article A woman presents an Afro-Colombian hairstyle during the 10th contest of Afro-hairdressers "Tejiendo Esperanzas", on June 1, 2014, in Cali, Valle del Cauca department, Colombia. At the time of the colony, Afro hairstyles hid -on their design- the path that led to the freedom of the slaves. AFP PHOTO/Luis ROBAYO

Tejiendo_Esperanzas03  A woman gets an Afro-Colombian hairstyle during the 10th contest of Afro-hairdressers "Tejiendo Esperanzas", on June 1, 2014, in Cali, Valle del Cauca department, Colombia. At the time of the colony, Afro hairstyles hid -on their design- the path that led to the freedom of the slaves. AFP PHOTO/Luis ROBAYO

Tejiendo_Esperanzas04 Tejiendo_Esperanzas05

Tejiendo_Esperanzas06 Tejiendo_Esperanzas07

Tejiendo_Esperanzas08 Tejiendo_Esperanzas09