“De Havik” één van Colombia’s meest gezochte criminelen gedood

De Colombiaanse veiligheidsdiensten hebben een van de meest gezochte drugshandelaar van Colombia gedood, de tweede leider van de criminele organisatie Clan del Golfo.

De tweede leider van de grootste criminele organisatie van Colombia is donderdag in een operatie door een elite commando in de regio van de Golf van Urabá, Noord-Colombia, gedood. Roberto Vargas alias “Gavilán” (havik), had een bedrag van 165.000 dollar op zijn hoofd staan.

De tweede man van het meedogenloze criminele netwerk werd in Puerto Plata in Turbo uitgeschakeld door speciale troepen van het leger met ondersteuning van de luchtmacht. Voor de Colombiaanse strijdkrachten is dit een van de belangrijkste acties in de strijd tegen de drugshandel. De Havik had een lang strafblad, waaronder de verkrachting van tientallen meisjes onder de tien jaar.

“Dit was een van onze meest gezochte doelen. We zijn hem lang op het spoor geweest, ‘zei president Juan Manuel Santos vrijdag op een persconferentie om de operatie te bespreken.

Clan del Golfo, die voor ongeveer 70 procent van de cocaïneproductie in Colombia in handen heeft, is het nageslacht van een verboden rechtse paramilitaire groep die tegen linkse rebellen vocht tijdens het meer dan 50-jarig durende burgeroorlog in het land. De paramilitairen werden officieel ontbonden in 2006, maar een deel van de leden verdienen nog steeds geld aan drugs en geweld.

Sinds het vredesakkoord van november vorig jaar tussen de guerrillabeweging FARC en de regering rukken steeds meer criminele organisaties zoals Clan del Golfo op in de voormalige gebieden van de FARC.

Boven “De Havik” staat de meest gezochte crimineel van Colombia, Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel. De VS heeft een bedrag van 5 miljoen dollar op hem gezet.