Opnieuw mensenrechtenactivist omgebracht

De golf van moorden op gemeenschapsleiders of activisten blijft aanhouden in Colombia. De mensenrechtenactiviste Luz Yeni Montano (48) is door onbekenden vermoord. Montano verdiende haar sporen in de gemeentepolitiek en door haar inzet voor de mensenrechten als medewerkster van het bisdom Tumaco. De moord vond afgelopen zondag plaats enkele uren na een massale protestmars tegen de corruptie en het geweld tegen de gemeenschapsleiders.

Op 17 oktober werd ook al het afro-Colombiaanse gemeenteraadslid Jose Jair Cortes met een aanslag omgebracht. Volgens een burgerrechtenvereniging werden er sinds het begin van het jaar al 120 mensenrechtenactivisten gedood. Daarmee komt het totaal voor de voorbije twee jaar op 200.

Arnulfo Mina, de vicaris-generaal van het bisdom Tumaco, vertelde aan de media: Wij voelen ons machteloos. De moorden blijven onverminderd aanhouden en we zien geen vooruitgang. De strijd tussen gewapende misdaadbenden wordt erger en lijkt geen einde aan te komen. Ook raken steeds meer kinderen en jongeren aan drugs verslaafd.

Het geweld in Tumaco heeft onvoorstelbare niveaus bereikt,”zei Pablo Leyton, een gemeenschapsleider uit de hoofdstad van Nariño.

Sinds de guerrillabeweging FARC zich gedemobiliseerd en ontwapend hebben rukken misdaadbendes vooral in Tumaco en het departement Nariño op om de lucratieve handel van drugs in deze voormalige gebieden van de FARC in handen te krijgen. Hierdoor is een grote strijd ontstaan tussen verschillende criminele bendes. De regering lijkt weinig te doen om hun aanwezigheid te vergroten in deze zuidelijke gebieden.