Paus Franciscus aangekomen in Colombia

Paus Franciscus is woensdagmiddag met een Airbus A330 van Alitalia na een vlucht van 9.825 kilometer aangekomen in Colombia. Hij werd door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos om half zes plaatselijke tijd verwelkomd op de luchthaven van Bogotá.

Op een geïmproviseerde persconferentie in het vliegtuig zei paus Franciscus dat hij naar het Latijns-Amerikaanse land reist om er de vooruitgang van het vredesproces te bevorderen. Hij herinnerde eraan dat het vliegtuig ook over Venezuela zou vliegen en vroeg de meegereisde journalisten om mee te bidden voor het herstel van de dialoog en de stabiliteit in het land.

Paus Franciscus brengt een vier dagen durend bezoek aan Colombia. De komst van de kerkleider is vooral belangrijk voor de versterking van het vredesproces in het land en het betekent een welkome steun voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos Calderón, die de paus samen met de bisschoppen naar Colombia had uitgenodigd.

De paus landde onder grote belangstelling op het vliegveld van Bogotá. Hij werd er verwelkomd met een vredesduif, die hem werd aangeboden door de zoon van een FARC-rebel en de ontvoerde politica Carla Rojas.

Paus Franciscus reist als derde paus naar het land, dat eerder al het bezoek kreeg van paus Paulus VI in 1964 en paus Joannes Paulus II in 1986. Naast de hoofdstad Bogota bezoekt hij tijdens zijn vijfde reis naar Latijns-Amerika ook de steden Villavicencio, Medellin en Cartagena. Voor de viering in Cartagena worden een miljoen pelgrims verwacht, onder meer duizenden Argentijnen, die hun landgenoot al eens hopen te ontmoeten in afwachting van een bezoek aan zijn vaderland.

Op 8 september doet de paus, bij zijn bezoek aan Villavicencio aan de rand van het Amazonewoud, wellicht een oproep voor de bescherming van de Amazone, onder meer tegen de opmars van de mijnbedrijven en de daarmee verbonden aantasting van het milieu en inheemse gemeenschappen.

Het pausbezoek heeft plaats op een moment waarop vele Colombianen vol hoop vooruitblikken naar de toekomst. Franciscus geeft een welkome steun aan het vredesbestand tussen de Colombiaanse regering en de leiding van de FARC-rebellen, waarmee er na vier jaar onderhandelen een eind kwam aan 50 jaar burgeroorlog. Zowel het Vaticaan als de Colombiaanse kerkleiding speelden een belangrijke rol in het sluiten van het akkoord. Intussen lopen volop onderhandelingen met het ELN, een kleinere rebellenbeweging. De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging bereikten nog net op de valreep voor het pausbezoek een staakt-het-vuren voor 102 dagen, dat ingaat op 1 oktober.

Bron :

Kerknet.be