President Santos en FARC-leider Timochenko bespreken eenjarig bestaan vredesakkoord

Het is precies een jaar geleden dat president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko het vredesakkoord hebben ondertekend. Vrijdag kwamen beide leiders weer bijeen in het Colón Theater in Bogotá.

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) heeft zich in een jaar tijd gedemobiliseerd en ontwapend om zich vervolgens te transformeren tot de politieke partij Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común.

De FARC als politieke partij heeft ermee ingestemd meer permanente bijeenkomsten te organiseren om de volledige uitvoering van het vredesakkoord te waarborgen.

Timochenko zei dat beide partijen 100 procent moeten werken aan het verder uitvoeren van de vredesovereenkomst. “We zijn overeengekomen: het glas is half vol en we zullen het vullen,” zei de FARC-leider na een ontmoeting met Santos.

President Juan Manuel Santos zei dat ze de deal, die gericht is op het beëindigen van meer dan een halve eeuw van een gewapend conflict, moeten versterken. “We hebben afgesproken om regelmatig te vergaderen om de vooruitgang op alle punten te evalueren en dat is wat we nu gaan doen,” zei Santos.

Beiden leiders zeiden dat ze tevreden waren met de gesprekken. Ze hebben uitvoerig het overzicht van alle punten van het akkoord besproken en zijn er op gericht om het verder uit te voeren.