Regering en ELN hervatten vandaag vredesproces in Quito

De regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) hebben het begin van de vredesonderhandelingen, die donderdag zouden beginnen, verplaatst naar vrijdag nadat beide onderhandelingsteams hebben aangegeven dat hun leden nog niet gearriveerd waren in Quito, Ecuador.

“De delegaties zijn nog niet gearriveerd”, zei de hoofdonderhandelaar van de regering, Juan Camilo Restrepo. “Er was afgesproken dat donderdag elke delegatie afzonderlijk zou werken aan voorbereidende werkzaamheden en wanneer vrijdag iedereen aangekomen is gaan we beginnen met de gezamenlijke vergadering”.

Restrepo en hoofdonderhandelaar van ELN, Pablo Beltran, zullen na verwachting vandaag aankomen en voor vier dagen verblijven in Quito om de basis te leggen voor de start van de vredesbesprekingen om uiteindelijk te kunnen toewerken naar een einde van het decennia-oude gewapend conflict.

De start van het vredesproces met de guerrillabeweging was gepland op 27 oktober 2016, maar president Juan Manuel Santos annuleerde de geplande vredesgesprekken enkele uren voordat het werd ingesteld om te beginnen.

De Colombiaanse regering eiste dat de ELN-rebellen hun gijzelaar Odin Sanchez vrij moesten laten als een voorwaarde om de gesprekken te laten beginnen. De guerrillagroep verwierp de eis en vroeg de regering om twee ELN gevangenen in te ruilen voor de vrijheid van Sanchez.

President Santos heeft bevestigd dat de verkennende gesprekken met het ELN vrijdag hervat zullen worden in Ecuador. Echter benadrukte hij wel de noodzaak om voormalig congreslid van Choco, Odin Sanchez, vrij te laten om de start van de vredesgesprekken te kunnen realiseren.