Regering en FARC onderhandelen opnieuw over vredesakkoord

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC beginnen vandaag opnieuw met onderhandelingsgesprekken in de Cubaanse hoofdstad Havana. Beide partijen proberen in de onderhandelingsgesprekken het vredesakkoord aan te passen dat bij het referendum van 2 oktober werd verworpen door het Colombiaanse volk.

“Ontmoeting van afgevaardigden en adviseurs van de regering en de FARC in Havana. Start van een constructieve dialoog”, berichtte de delegatie van de Colombiaanse regering op Twitter, met daarbij een foto van de vergadering in een hotelcomplex.


“De sfeer is optimaal. Voorwaarts naar vrede”, zo twitterde op zijn beurt FARC-leider Timoleon Jiménez  alias Timochenko, die benadrukte dat de partijen “op zoek zijn naar punten van overeenkomst”.

De regering en de FARC sloten op 24 augustus een historisch akkoord over de beëindiging van een gewapend conflict dat al 52 jaar duurt. President Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko ondertekende het akkoord op 26 september, maar werd in een referendum verworpen door het volk.

President Santos wilde het akkoord na vier jaar onderhandelen echter niet naast zich neerleggen, en begon aan een marathon van voorbereidende gesprekken die donderdag eindigden.

Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar van de regering, zei voordat hij naar Havana vloog dat het vredesproces “fragiel” is, maar was tegelijkertijd verheugd dat er “tientallen” voorstellen kwamen uit verschillende politieke en sociale sectoren, die tegen het eerste akkoord waren.