Ongeveer 10.000 inheemse Colombianen trokken woensdag naar de hoofdstad Bogotá om druk uit te oefenen op de regering om de voortdurende moorden en bloedbaden in het zuidwesten van het land tegen te houden.
Eerder deze week liepen de demonstranten – velen droegen de rode en groene kleuren van de inheemse garde – of reisden met chivas, kleurrijke bussen, van het zuidwestelijke Cauca-departement naar de stad Cali.
Hun ontmoeting daar met de minister van Binnenlandse Zaken, Alicia Arango, leverde niet het resultaat op waarop ze hoopten en ze vertrokken naar Bogotá, waar ze naar verwachting maandag zullen arriveren.
De mars die bekend staat als “minga” – een inheems woord dat verwijst naar een gezamenlijke inspanning voor het algemeen welzijn – is een protest tegen de moorden op gemeenschapsleiders en de bloedbaden, zegt Rubiel Lis van de inheemse regionale raad van Cauca (CRIC).
Volgens waakhond Indepaz zijn in Colombia ongeveer 1.000 gemeenschapsleiders, mensenrechten- en milieuactivisten vermoord sinds de regering in 2016 een vredesovereenkomst met de guerrillagroepering FARC ondertekende.
Onder hen bevinden zich volgens de organisatie meer dan 240 inheemse mensen, de meesten in het departement Cauca.
Indepaz heeft tot dusver dit jaar ook melding gemaakt van meer dan 65 bloedbaden – gedefinieerd als het doden van ten minste drie mensen – in Colombia, met Cauca de op een na meest getroffen regio.
De inheemse demonstranten wilden een ontmoeting met president Ivan Duque zoeken, maar regeringsvertegenwoordigers beschuldigden hen van politieke motieven en zeiden dat het staatshoofd hen niet zou ontmoeten, meldde omroep Caracol.
De regering schrijft het geweld toe aan gewapende groepen die actief zijn gebleven nadat het vredesakkoord van 2016 een einde maakte aan het 52-jarige conflict met de FARC.
Tot de gewapende groepen behoren de dissidenten van de FARC, het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), paramilitaire en criminele bendes.
Naast het verzet tegen het geweld, verdedigt de “minga” het recht van de inheemse bevolking op autonomie op hun grondgebied, zei Lis.
Vertegenwoordigers van demonstranten zeiden dat ze veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus in acht namen, maar de mars wekte niettemin bezorgdheid in de hoofdstad.
De 50 miljoen inwoners van Colombia omvat ongeveer 1,9 miljoen mensen die zich identificeren als leden van 115 inheemse groepen.