Archeologen vinden resten van achttiende-eeuws schip in Cartagena

Een team van nationale en internationale onderzoekers hebben de overblijfselen gevonden van een scheepswrak uit het koloniale tijdperk. De overblijfselen komen overeen met een van de schepen van de Spaanse admiraal Blas de Lezo, gezonken in 1741.

Onder de geïdentificeerde stukken is er een kanon en meer dan 100 houten constructies, die weer werden verplaatst in de zee, om het behoud te verzekeren, want op dit moment beschikt men niet over de faciliteiten of de middelen om het boven het wateroppervlak goed te bewaren.

Het wrak is gelegen aan de voorkant van Casa de Huéspedes Ilustres, in de buurt van het Fort van San Juan de Manzanillo. De exacte locatie wordt niet vrijgegeven en wordt voortdurende door patrouilles van de kustwacht bewaakt om plunderingen van het culturele erfgoed te voorkomen.

Het project startte in juli 2014 wanneer, met de hulp van een op afstand bestuurbare sonar scan duikbootje, de onderzoekers de eerste aanwijzingen vonden voor de aanwezigheid van het wrak. Het duikbootje, de Edgetech 4200 Side Scan Sonar, werd ook gebruikt voor het verkennen van de Titanic,

Echter, tijdens de opgraving vond het team van archeologen de resten op een niet logische manier. Waarschijnlijk zijn de resten beschadigd en verplaatst door baggerschepen omdat 20 jaar geleden er nog geen wet was om het cultureel erfgoed onderwater te beschermen. In het gebied vond men onder andere de sporen van de nagels van baggerschepen.

In totaal namen tien archeologen, zeven duikers en een team van logistiek en transport, uitgerust met drie schepen en een werkplatform, deel aan de opgraving dat meer dan 40 dagen duurde. In het project participeerden Colombiaanse wetenschappers en internationale specialisten uit Argentinië, Uruguay, Chili, Mexico en Spanje.

manzanillo_3jpg1 manzanillo_1