Braziliaanse president bezoekt Colombia om banden te versterken

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is in Colombia om de banden te verstreken met haar Colombiaanse collega, Juan Manuel Santos op het gebied van economie en handel.

De twee leiders zijn vrijdagochtend bijeen gekomen om de details van hun bilaterale betrekkingen te herzien, evenals regionale en mondiale vraagstukken te bespreken .

Dit is het eerste officiële bezoek van de Braziliaanse president aan Colombia sinds 2011, toen was ze aanwezig bij de Summit of the Americas, gehouden in de Colombiaanse stad Cartagena, waar de Latijns-Amerikaanse leiders het bevorderen van hun inspanningen voor de regionale integratie bespraken.

Regionale kwesties zullen naar verwachting discussiepunten zijn tussen de twee leiders, waaronder: investeringen, landbouw, onderwijs, wetenschap en innovatie, milieu en veiligheid. De twee partijen verwachten dat ze zeven nieuwe samenwerking deals ondertekenen aan het einde van de ontmoeting.

“Elke Braziliaanse samenwerking met Colombia, hetzij bilateraal of via internationale organisaties, is gericht op twee doelstellingen te verwezenlijken: de Latijns-Amerikaanse integratie en het principe van zelfbeschikking,” zei de Braziliaanse ambassadeur in Colombia, Maria Elisa Berenguer.

Volgens de lokale media, zijn de economische banden tussen de twee landen door de jaren heen sterk gegroeid, een stijging van 80 procent tussen 2010 en 2014. Volgens de krant El Colombiano is dit vooral geweest in vier belangrijke sectoren: het bankwezen, in petroleum, in staal en de bouw.

De twee partijen zullen naar verwachting ook het verloop van de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) bespreken. De gesprekken hebben onlangs een grote stap voorwaarts gemaakt door een akkoord over gerechtigheid in de overgangssituatie, dat vorige maand door beide partijen is overeengekomen.