President Gustavo Petro zei dinsdag dat hij van plan is om tijdens zijn komende reis naar China een overeenkomst te ondertekenen om zich aan te sluiten bij het Belt and Road Initiative (“Nieuwe Zijderoute”) van Beijing, een zet die de toch al gerafelde betrekkingen met Washington zeker zal schaden.
In de aanloop naar het bezoek van president Gustavo Petro aan China staat de mogelijke toetreding van Colombia tot de Chinese “Nieuwe Zijderoute” centraal in het diplomatieke debat. De Zijderoute is een wereldwijd initiatief van China, gestart in 2013, dat via infrastructuurprojecten en investeringen de economische banden met tal van landen wil versterken. Colombia overweegt nu een memorandum van overeenstemming te ondertekenen met China, vlak voor Petro’s reis naar Peking.
Dit voorstel roept zorgen op, vooral vanwege de nauwe economische banden tussen Colombia en de Verenigde Staten, die met een handelsvolume van 32 miljard dollar nog altijd de belangrijkste handelspartner zijn. China is weliswaar in opkomst, maar het handelsvolume is slechts de helft van dat met de VS. Deskundigen wijzen erop dat Colombia al economische vooruitgang met China heeft geboekt zonder zo’n memorandum, bijvoorbeeld via de export van vlees, bananen en koffie, en door Chinese investeringen zoals bij de metro van Bogotá.
Politicoloog Sandra Borda benadrukt dat Colombia zich in een geopolitiek overgangsmoment bevindt en strategisch moet manoeuvreren, zonder zich volledig aan één grootmacht te binden. Tegelijkertijd waarschuwen anderen dat de manier waarop president Petro de relatie met de VS benadert – soms confronterend – het risico in zich draagt dat Colombia zijn positie bij zijn belangrijkste bondgenoot verzwakt, zonder garanties op directe voordelen bij China.
Voormalig minister Juan Alberto Londoño stelt dat het memorandum vooral een politiek signaal is en geen directe juridische gevolgen heeft, maar dat het op een gevoelig moment komt nu de spanningen tussen China en de VS oplopen. Volgens hem is het belangrijk om niet te snel partij te kiezen in de “nieuwe Koude Oorlog” tussen beide grootmachten.