Colombia en Nederland ondertekenen MoU voor de certificering van landbouwproducten

Het Colombiaanse Agrarisch Instituut (ICA) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend betreffende samenwerking op het gebied van certificering van landbouwproducten.

De MoU beoogt de samenwerking tussen beide landen op het gebied van de uitvoering van elektronische certificering van de handel in landbouwproducten. De elektronische certificaten garanderen de overheden van beide landen dat de eisen die ze aan elkaar stellen van de landbouwproducten is voldaan.

De elektronische certificaten zijn onderdeel van een netwerk van systemen waarmee overheden electronisch communiceren over eisen, zekerheden en garanties. Dit gebeurt via beveiligde internet-verbindingen, zodat de ontvangende overheid zeker weet dat de informatie afkomstig is van de exporterende overheid. Die communicatie verloopt via protocollen die zijn afgesproken in internationaal verband.

Colombia exporteert naar Nederland een breed scala aan landbouwproducten zoals passievrucht, goudbessen, palmolie, bloemen, koffie en bananen. Door gebruik van de certificering blijft de kwaliteit van de landbouwproducten hoog door onder andere fytosanitaire regelgeving. De “plantengezondheid” blijft optimaal dus zonder ziektes. Daarnaast zorgt deze certificering voor een snellere afhandeling van de export en is het  minder fraudegevoelig.

De MoU is ondertekend door de ambassadeur van Nederland in Colombia, Robert van Embden, en General Manager van de ICA, Luis Humberto Martinez Lacouture.