De Verenigde Naties zal uit een fonds een recordbedrag van 55 miljoen dollar doneren om in 2023 te helpen vrede tot stand te brengen in Colombia, met programma’s gericht op plattelandshervorming, bescherming van sociale leiders en ondersteuning van slachtoffers van conflicten.
Het fonds, opgericht in 2016 ter ondersteuning van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse staat en de inmiddels gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), heeft tot nu toe 181 miljoen dollar geïnvesteerd.
Onder meer Noorwegen, Chili, Zuid-Korea en Groot-Brittannië steunen het fonds.
“Vanuit de Verenigde Naties en met de steun van al deze landen blijven we ons inzetten voor de Colombianen om hen te steunen op de weg naar vrede, met het tot stand brengen van de waarheid en het zoeken naar verzoening”, zei VN-coördinator in Colombia, Mireia Villar Forner, in een persconferentie.
De linkse president van Colombia, Gustavo Petro, heeft toegezegd het vredesakkoord volledig uit te voeren dat een einde maakte aan de betrokkenheid van de FARC bij het binnenlandse gewapende conflict van het land, dat al bijna zes decennia duurt en waarbij alleen al tussen 1985 en 2018 minstens 450.000 doden vielen.
Hoewel ongeveer 13.000 FARC-leden de wapens hebben neergelegd om terug te keren naar het burgerleven en een politieke partij te vormen, hebben sommige FARC-facties het akkoord niet aanvaard, terwijl andere later de wapens weer hebben opgepakt omdat zij beweerden dat de voorwaarden van het vredesakkoord niet waren nagekomen.
Petro, zelf een voormalig lid van de gedemobiliseerde M-19 guerrillabeweging, wil totale vrede in Colombia, ook met de dissidente FARC-groepen en guerrilla’s van het linkse Nationale Bevrijdingsleger (ELN), en met criminele bendes die betrokken zijn bij drugshandel, zoals de Clan del Golfo.