Burgemeester Medellín veroordeelt actie rapper Wiz Khalifa

De Amerikaanse rapper Wiz Khalifa, die in Colombia was voor het Estereo Picnic concert in Bogotá, bracht ook een bezoek aan Medellín voor een concert en een kiekje bij het graf van drugsbaron Pablo Escobar. Dit werd niet in dank afgenomen door vele Colombianen en de burgemeester van Medellín, Federico Gutiérrez.

Wiz Khalifa heeft zich met een bezoek aan het graf van drugsbaron Pablo Escobar niet echt populair gemaakt in Colombia. De 29-jarige Amerikaanse rapper liet bij wijze van eerbetoon bloemen en een jointje achter bij het graf van Pablo Escobar. Hij poseerde ook voor het voormalige appartement waar de drugsbaron woonde. De rapper plaatste de foto’s op zijn Instagram-account dat bij velen in het verkeerde keelgat schoot.

Burgemeester Gutiérrez, wiens stad in de jaren tachtig jarenlang in de greep was van Pablo Escobar, heeft fel gereageerd tegen de actie van de Amerikaanse rapper. Gutiérrez vindt dat Wiz Khalifa zijn excuses moet aanbieden en op zijn minst ook bloemen moet brengen aan de slachtoffers van Escobar. “Dit laat zien dat deze man nooit heeft moeten lijden onder het geweld dat werd veroorzaakt door drugssmokkelaars”, aldus Gutiérrez.

Drugsbaron Pablo Escobar en zijn zeer gewelddadige drugskartel ‘Cartel de Medellín’ zijn verantwoordelijk voor naar schatting vierduizend doden. Medellín probeert al sinds zijn dood in 1993 het imago op te poetsen en is goed op weg. De stad werd in 2013 verklaard als de meest innovatieve stad in de wereld en is bekroond met “City of the Year” prijs door The Wall Street Journal en Citigroup. Daarnaast was Medellín de winnaar van de Lee Kuan Yew World City Prize 2016, ook wel de ‘Nobelprijs’ van de stedenbouw genoemd. Het werd geselecteerd uit 38 genomineerde steden voor zijn transformatie van “de gevaarlijkste stad ter wereld tot een relatief leefbare stad”, aldus de woorden van de benoemingscommissie.