‘Colombia wil schaatssport veroveren’

Een schaatsbond bestaat nog niet in Colombia, maar de ambitie om over drie jaar olympisch schaatsgoud te winnen is er al wel geboren. Het olympisch sprintgoud van Michel Mulder, vorig jaar in Sotsji, heeft vele ogen geopend in het mekka van het skeeleren. De eerste Colombiaanse skeelertoppers kregen inmiddels een spoedcursus schaatsen in Friesland

Michel Mulder maakte succesvol de overstap, met een olympische gouden medaille tot gevolg. En dat wil Pedro Causil, meervoudig wereldkampioen in het skeeleren, ook. Hij kent de broers Mulder uit het skeelercircuit. Toen hij ze op het podium zag staan in Sotsji, wist hij dat hij dat ook wilde. Een nieuwe carrière was geboren.

Desly Hill, bondscoach van de Nederlandse inliners, nam Causil en zijn landgenoten onder haar hoede. ,,Vorige week reed Pedro al zijn eerste 37’er op de 500 meter en Andrés Campo reed binnen zes weken al een 38’er. Dat is bizar snel wanneer je amper twee maanden op schaatsen staat”, aldus Hill.

Hill introduceerde de skeelersport in Colombia. ,,Niemand kon daar in 1994 skeeleren. Nu is Colombia het beste land ter wereld.” De Australische, zelf wereldkampioene op wieltjes in 1992, gelooft daarom ook heilig in eenzelfde machtsovername op het ijs. (bron: ad.nl)