Colombiaanse regering hervat vredesbesprekingen met FARC-dissidenten

De Colombiaanse regering heeft woensdag de hervatting aangekondigd van de vredesbesprekingen met rebellen van het zogenaamde El Estado Mayor Central (EMC).

“Na twee weken onderbreking, of pauze, afgekondigd door El Estado Mayor Central om zijn raadplegingen en reorganisaties uit te voeren, gaan we de geplande vergaderingen hervatten, namelijk een nieuwe cyclus van gesprekken aan de vredestafel,” kondigde de hoofdonderhandelaar van de regering, Camilo González, woensdag aan in een video.

De EMC is een factie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) die besloot om zich niet aan te sluiten bij het vredesproces dat de guerrillagroep in 2016 ondertekende met de Colombiaanse regering. Facties die dat proces hebben verlaten of daarna de wapens weer hebben opgenomen, worden dissidenten genoemd.

De regering van Gustavo Petro bood de EMC een nieuw proces aan als onderdeel van haar “Totale Vrede” programma, dat tot doel heeft alle gewapende en criminele groeperingen in het land te ontmantelen.

Op 16 oktober werd een onderhandelingstafel opgericht, maar deze werd al 21 dagen later opgeschort vanwege onenigheid over de aanwezigheid van het Colombiaanse leger in gebieden waar het EMC actief is, met name in het zuidwestelijke departement Cauca.

Een week geleden beweerde een van de afgevaardigden van het EMC in het vredesproces, “Sebastián Martínez”, in een interview met de pers dat de lopende dialoog “een totale chaos was die tot uitputting heeft geleid” en beschuldigde hij de regering ervan dat ze voortdurend de gemaakte afspraken wijzigt.

In deze omstandigheden heeft de EMC de regering verzocht om “een duidelijke methodologie aan te nemen” om deze “crisis te overwinnen”, aldus Sebastián Martínez.

Het begin van de nieuwe dialoogcyclus zal volgens regeringsonderhandelaar González samenvallen met de zevende verjaardag van de ondertekening van het vredesakkoord met de nu uitgestorven FARC, die gevierd zal worden op 24 november.

Bron :
Foto:elespectador.com