Colombiaanse veiligheidsdiensten doden kopstuk ELN

De Colombiaanse veiligheidsdiensten hebben een kopstuk van de guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) gedood. Andres Felipe Vanegas Londoño alias Uriel werd gedood tijdens een operatie in het departement Chocó, bevestigde president Ivan Duque zondag.

De president meldde dat de guerrillaleider is omgekomen bij deze operatie onder leiding van de strijdkrachten in het landelijke gebied van de gemeente Nóvita.

“Hij werd gedood tijdens een nauwgezette operatie van gedeelde inlichtingen van het Colombiaanse nationale leger, onze nationale politie, onze nationale marine en onze luchtmacht en de steun van het kantoor van de procureur-generaal. Bij deze operatie viel een gevaarlijke crimineel die verantwoordelijk was voor verschillende misdrijven”, zei de president.

Volgens president Duque was Andrés Felipe Vanegas Londoño verantwoordelijk voor ontvoeringen, moord op sociale leiders, onderdrukking en intimidatie van de bevolking, het aanmoedigen van de rekrutering van minderjarigen en het proberen om jongeren uit verschillende steden te verbinden met de organisaties die het ELN steunen ”.

De president verzekerde dat Uriel een van degenen was die de verantwoordelijkheid opeiste voor de bomaanslag op de General Santander politieschool in Bogotá.

“Dit is een zeer belangrijke klap omdat een van de meest zichtbare figuren van deze terroristische organisatie is gevallen, maar ook een crimineel die sociale media en netwerken heeft gebruikt om de misdaad te rechtvaardigen. Deze misdadiger was één van hen die de verantwoordelijkheid voor de moord op de 22 kadetten eisten die vorig jaar op de General Santander politieschool valselijk werden afgeslacht,” zei Duque.

Uriel, die namens ELN in de media optrad, was al ongeveer 25 jaar lid van deze gewapende groep en werd beschouwd als een van de commandanten die het dichtst bij Pablo Beltrán stond, die aan het hoofd stond van het onderhandelingsteam van die guerrillagroep in Havana.

Bron :
Foto:rcnradio.com