Drie soldaten opgepakt voor het verhandelen van munitie aan Clan del Golfo en FARC-dissidenten

Het Openbaar Ministerie is erin geslaagd om drie leden van het Nationale Leger te identificeren en gevangen te nemen die betrokken waren bij de illegale handel in munitie voor exclusief gebruik door de strijdkrachten, die vervolgens werd verkocht aan criminele organisaties zoals de “Clan del Golfo” en FARC-dissidenten, die in verschillende regio’s van het land actief zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie haalden ze 40.000 patronen per maand uit de voorraden van het leger en veranderden ze het systeem om de munitietekorten te verbergen. De gevangengenomen militairen zijn een plaatsvervangend sergeant, een tweede sergeant en een onderofficier.

Volgens het onderzoek zouden deze soldaten duizenden geweerpatronen hebben buitgemaakt bij verschillende bataljons en vervolgens de computersystemen van het nationale leger hebben aangepast om de ontbrekende munitie te verbergen. Geschat wordt dat de betrokkenen tot 40.000 patronen per maand stalen.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Korps Technisch Onderzoek (CTI) met de steun van eenheden van het Nationale Leger, onthulde dat de soldaten in ruil voor de gestolen munitie geld overgemaakt kregen naar hun persoonlijke rekeningen en virtuele portemonnees.

De patronen werden, zorgvuldig verpakt, via interdepartementale transportvoertuigen verzonden naar regio’s als Cauca en Arauca, gebieden waar de criminele structuren opereren waarvoor de munitie bestemd was.

De arrestaties van de drie soldaten vonden plaats in het Militair Fort van Tolemaida, in Nilo (Cundinamarca), het Militair Hospitaal in Bogotá en het Logistieke Operatiecommando Nr. 2 van het Nationaal Leger in Cali (Valle del Cauca).

De verdachten worden beschuldigd van ernstige misdrijven, waaronder samenzwering, wapenhandel en het illegaal dragen van wapens voor privégebruik door de strijdkrachten, verduistering, illegale verrijking, witwassen van geld, schending van persoonsgegevens en onrechtmatige toegang tot een computersysteem. Ondanks het bewijs accepteerden de verdachten de aanklachten niet.

Bron :
Foto:bluradio.com