Colombia heeft het grootste aantal soorten orchideeën in de wereld

Colombia is het land met het grootste aantal soorten orchideeën in de wereld, met meer dan 4.200 geregistreerde orchideeën, gegroepeerd in 274 geslachten en verspreid in bijna al het nationaal grondgebied, volgens een studie dat donderdag is vrijgegeven.

“Colombia telt 4270 geregistreerde soorten orchideeën waarvan 1572 exclusief zijn voor het land”, volgens het plan voor de studie en het behoud van orchideeën dat is uitgevoerd door het ministerie van Milieu in samenwerking met de Nationale Universiteit van Bogotá.

Pleurothallis_Orchid

De meeste van deze soorten (2542) is geconcentreerd in het Andesgebied, goed voor 77% van het totaal in Colombia aan geregistreerde orchideeën.
Gevolgd door de Pacifische regio, in het westen, met 533 soorten en Orinoco (oosten) met 143.

Naast het identificeren en kwantificeren van deze soorten wijst de studie ook op de noodzaak om de natuurlijke elementen te beschermen die de planten de mogelijkheid geven om zich te kunnen blijven vestigen en te groeien.

06-orquideas Stelis_Orchid

“In Colombia is de belangrijkste bedreiging voor orchideeën de vernietiging van het natuurlijke ecosystemen door ontbossing en de omvorming van de habitats,” vertelt de studie.

Bovendien is uit het onderzoek gebleken dat het van groot belang is de dieren en insecten die de orchideeën bestuiven te beschermen. “Zonder hen zou de plant niet overleven en zich niet regenereren, wat leidt tot uitsterving.”

Aanbevelingen vanuit het onderzoek om het verlies van de orchidee te voorkomen zijn het creëren van reservaten of nationale parken waar het mogelijk is om de soorten te huisvesten die met uitsterven zijn bedreigd, botanische tuinen en een kunstmatige kweekprogramma van de bedreigde soorten. Volgens het onderzoek groeien er nu 819 soorten in de 42 nationale parken van Colombia.

Cattleya_trianae_pink
De orchidee “cattleyatrianae’ is de nationale bloem van Colombia.