‘Economie Colombia zal volgend jaar sneller groeien’

“Door de diversiteit van de Colombiaanse economie zal het in staat zijn volgend jaar sneller te groeien dan de meeste Latijns-Amerikaanse, zelfs nadat de olieprijs is gezakt,” zei Colombiaanse minister van financiën Mauricio Cárdenas.

“Olie is goed voor slechts 16 procent van de inkomsten van de centrale overheid”, zei Cardenas vanuit provinice Antioquia in een telefonisch interview met Bloomberg.

“Colombia is veel minder fiscaal afhankelijk van olie dan andere olie-exporterende landen en de reden hiervoor is dat Colombia een veel meer gediversifieerde bron van belastinginkomsten heeft”, zei Cardenas. “In een notendop, wat we volgende jaar hebben is een veel meer evenwichtige groei in alle sectoren van de economie.”

De overheid verlaagde deze week zijn 2015 groeiprognose van 4,8 procent naar 4,2 procent met behoud van de 4,7 procent doelstelling voor dit jaar. De daling kwam nadat de prijs van ruwe olie, die goed is voor ongeveer 55 procent van de export, 48 procent daalde in de afgelopen zes maanden.

“Beleggers moeten Colombia onderscheiden van andere olie-exporterende landen die meer afhankelijk zijn van olie-inkomsten”, zei Cardenas.

De peso is in de afgelopen drie maanden 15 procent gezakt tot 2,367.35 dollar, waardoor het een slecht presterende opkomende markt munteenheid is.

“De industrie zal in 2015 blijven groeien met 4 procent als het profiteert van de zwakkere peso, dus een snellere groei en een sterke binnenlandse vraag, zei Cardenas. “Financiële diensten, toerisme, telecommunicatie en transport zullen ook “robuust” groeien”, zei hij.

Analisten van Bloomberg verwachten dat het BBP van Colombia volgend jaar zal groeien naar 4,3 procent in vergelijking met 3,4 procent in Mexico, 2,9 procent in Chili en 0,9 procent voor Brazilië. Alleen Peru met een geschatte groei van 4,8 procent wordt verwacht dat het meer zal groeien dan andere grote Latijns-Amerikaanse landen.