Eerste editie van Gabriel Garcia Marquez’ roman gestolen

Het eerste exemplaar van het meest geprezen boek “Honderd jaar eenzaamheid” van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez is gestolen.

Het door Márquez gesigneerde boek werd zaterdagmiddag gestolen op de internationale boekenbeurs van Bogota, vertelde eigenaar van het exemplaar, Alvaro Castillo Granada.

“Honderd jaar eenzaamheid” werd voor het eerst gepubliceerd in het Spaans in 1967 en wordt beschouwd als een literair meesterwerk. Ook is het één van de meest vertaalde boeken van de hele wereld.

Het gestolen exemplaar is gesigneerd met een persoonlijke boodschap: “Voor Alvaro Castillo, de oude boekverkoper, als gisteren en voor altijd je vriend, Gabo”. Marquez stond in heel Latijns-Amerika bekend als Gabo. Het boek heeft ook een andere kaft dan andere versies, een boot omringd door wilde planten.

Castillo, die het boek heeft uitgeleend voor de tentoonstelling, zei: “Het exemplaar is van onschatbare waarde en moet niet in de verkoop gaan.”. Hij voegde er aan toe dat er al een officiële klacht is ingediend bij de autoriteiten.

Marquez, die op 17 april 2014 overleed, werd bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982. Hij is beschreven als “De grootste Colombiaan die ooit heeft geleefd”.